Areál Krajinné výstavy v Chebu zůstane zachován

Velká část areálu přeshraniční Krajinné výstavy v Chebu zůstane i po skončení výstavy v současném stavu. Nejcennější část bude na noc zavírána. Rozhodli o tom chebští zastupitelé. Výstava oficiálně skončí v neděli 24. září, pak bude areál dočasně uzavřen kvůli stavebním pracím a zhruba od poloviny října se naplno zpřístupní veřejnosti.

Manažer výstavy Michal Pospíšil řekl, že vstup do areálu bude volný, jen část by měla být chráněna před ničením nočním zamykáním. Vedení města navštívilo několik míst v Německu, kde se v minulosti Krajinná výstava odehrála a po vzoru německých měst chtějí co největší část areálu zachovat v současné podobě. Zcela volně přístupný areál by ale byl napospas vandalům.

Zachování dnešní podoby areálu, která bude i do budoucna umožňovat například pořádání koncertů nebo jiných společenských akcí, ale přinese městu zvýšené náklady na údržbu. Vyskytla se ale možnost, jak alespoň na dva roky peníze ušetřit. Chebská farní charita požádala o prodloužení projektu Zpět do práce, který se stará o lidi bez přístřeší a poskytuje jim ubytování, a hlavně práci na převážně městských zakázkách. Pokud by charita s projektem uspěla, starali by se o zeleň bezdomovci.

Krajinná výstava

V Chebu zůstane i část soch, které vznikly v rámci sochařského sympozia. Na hradě zůstane i socha sépie o známého sochaře Jaroslava Róny. Sochu město koupilo za 1,5 milionu korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio