Arnošt Pátek: Sny o tygří lady

12. říjen 2024

Připomeňme se zapomenutého českého zpěváka, který byl hvězdou naší diskohudby 80. let. Pravým jménem byl Arnošt Piaček, vystupoval však pod jménem Arnošt Pátek.

Arnošt Pátek byl hodně nadaný, podle hudebního skladatele a producenta Petra Hanniga měl absolutní sluch a dokázal zahrát na většinu hudebních nástrojů. S hudbou začal ve svých šestnácti letech. Ve skupinách Modi a Apollo Petra Spáleného hrál na kytaru a po odchodu Jiřího Schelingera ze skupiny Faraon se jejím novým zpěvákem stal právě on, později skupinu Faraon i vedl. Největší úspěchy však Arnošt Pátek prožíval v osmdesátých letech ve skupině Kroky Františka Janečka a se skupinou Robinson, kterou vedl Petr Hannig.

V devadesátých letech podnikal v gastronomii, ale hudba ho provázela i nadále. Potíže však nastaly se zdravím, nejprve onemocněl cukrovkou a pak se objevilo nádorové onemocnění. Přišel o oko, nos, část obličeje a krku a o polovinu zubů. Upadl v naprosté zapomnění. Zemřel v roce 2009. K jeho největším hitům patří Julie, Poslední prázdniny a Sny o tygří Lady, píseň, kterou napsal Dieter Bohlen, jeden ze slavné německé dvojice Modern Talking. Český text je od Jaroslava Machka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.