Arriva se v Plzeňském kraji ujme dopravy už za měsíc

Ode dneška přesně za měsíc čeká cestující v Plzeňském kraji velká dopravní revoluce. Začne platit jednotný krajský tarif. Některé spoje bude možné objednat třeba po telefonu. Zásadní je také změna autobusového dopravce. Od 14. června jím bude společnost Arriva. Ta finišuje s přípravou.

„Autobus Setra v barvách Plzeňského kraje je 15 metrů dlouhý a má 59 míst k sezení. Každé sedadlo má bezpečnostní pás a také USB vstup pro nabíjení mobilních telefonů,“ popsal jeden z největších autobusů celé flotily provozní ředitel společnosti Arriva Střední Čechy pro Plzeňský kraj Jiří Sladký.

Vozy jsou klimatizované a na páteřních trasách budou vybaveny wi-fi připojením. Všechny autobusy budou vybaveny stejným technickým zařízením pro odbavení cestujících. Bude možné platit bankovní kartou i Plzeňskou kartou nebo v hotovosti. Některé autobusy budou jezdit i na Šumavu a další turistická místa. V létě se k nim budou připojovat cyklovleky nebo držáky kol, v zimě pak skiboxy na uložení lyží.

Arriva má i relativní dostatek řidičů. Koronavirová krize sice zastavila provoz autoškol, ale zase díky omezení kamionové nebo mezistátní autobusové dopravy bylo snazší získat právě tyto dálkové řidiče.

„Do provozu nasadíme 315 nových modro-žluto-bílých autobusů od čtyř různých výrobců v několika provedeních. Od těch menších pro obsluhu malých vesniček, až pro ty kapacitní, kde si na vytížených spojích pohodlně sedne více jak 50 lidí. Do autobusů jsme investovali 1,5 miliardy korun,“ sdělil mluvčí Arrivy Jan Holub.

Jedna jízdenka na autobus, vlak i MHD

Nový autobusový dopravce není jedinou novinkou, která na cestující v kraji čeká. Tou zásadní je také jednotný tarif. „Jednotná jízdenka, ve které je zahrnut autobus, vlak i MHD v Plzni bude stát od 12 do 80 korun a bude mít omezenou časovou platnost. To znamená, že když někdo pojede z nejvzdálenějšího konce kraje, jízdenka bude platit třeba 4,5 hodiny a bude moci používat všechny prostředky,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Dopravu v kraji bude koordinovat krajský dispečink, který by měl úzce spolupracovat s dispečinkem Arrivy. Hotové už jsou jízdní řády s důrazem na navazování spojů. Obsloužena mají být i místa, která cestující využívají nepravidelně. Nové bude možné si takový spoj objednat telefonicky nebo třeba u řidiče.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio