Ašanům se nejvíce líbí návrh školáků

Město Aš připravuje rekonstrukce Masarykova a Goethova náměstí, které by měly zásadně změnit vzhled centra města. Radnice zároveň vyzvala zájemce, aby navrhli dominantu Masarykova náměstí. Podle výsledků ankety mezi obyvateli, kteří mohli hlasovat o deseti námětech, Ašanům by se nejvíce líbila fontána, jak ji navrhli žáci školy v Hlávkově ulici.

Děti se zamyslely i nad celkovou úpravou prostoru náměstí, kde řešily umístění laviček, odpadkových košů a zeleně. Druhý v pořadí ankety Jan Mátl vymyslel Hodinovo-vodopravnou kašnu s modelem rozhledny na vrcholu, slunečními hodinami a znaky všech měst a obcí, kudy teče voda z Bílého Halštrova až do moře. Třetí Václav Thoss prezentoval Ašskou vědmu - dva jehlany zapíchnuté do desky vrcholy proti sobě, která je zároveň informační tabulí o historii města, deskou cti a orientační mapou.

Ašské  Goethovo nám.

Soutěže se zúčastnilo dohromady deset autorů. Lidé pak hlasovali v městské knihovně. Autoři vítězné práce, žáci z Hlávkovy školy, obdrží slíbenou odměnu 5000 korun. Mezi dalšími nápady se objevila například čtyřcípá hvězda se severní polokoulí, fontánka s rybami, zmenšenina ašské rozhledny a několik návrhů soch T. G. Masaryka.

Město připravuje výběrové řízení na dokumentaci k úpravám obou náměstí. Studie má hlavně řešit rozmístění staveb, začlenění současných nebo zpracování dopravního řešení. Zejména Goethovo náměstí se bude zřejmě výrazně měnit. Z jeho středu bude přesunuta Goethova socha, a projektant by tedy měl navrhnout nové dopravní řešení.

Ašská radnice
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio