Ateliér plný barev a andělů. Takový je prostor, kde tvoří výtvarnice Jana Audesová

Do tvorby Jany Audesové se řadí například grafika, malba, kresba nebo keramika. Svá díla představuje na výstavě Letokruhy v Rokycanech.

Triptych andělů Jany Audesové

„Grafika je technika, která je složitější, protože zatímco vezmete tužku a něco nakreslíte, nebo vezmete štětec a barvy a namalujete nějaký obraz, tak u grafiky je to tak, že musíte mít nějakou matrici, kterou je nějaká destička, ať už hliníková, měděná nebo je to třeba i linoryt, do ní něco vyryjete a z téhle té destičky vytváříte originál obrázku,“ uvedla výtvarnice, u které při tvorbě grafického listu převládá technika suché jehly. „To je rovnou škrabání do destičky podle předlohy. Ale pozor - předloha na té destičce musí být zrcadlově obrácená. Když ji otisknete, abyste měli zpátky obrázek, jaký máte v originále,“ upřesnila.

V malbě vyjadřuje výtvarnice své city, pocity a nálady prostřednictvím abstrakcí. Blízké jsou jí také motivy andělů. Ve svém ateliéru popsala, která konkrétní situace předurčila vznik třech obrázků. „Telefonovala jsem si s kamarádkou, která byla po operaci a jak jsem si s ní povídala, tak jsem najednou vzala do ruky štětec a na obrázku vzniknul anděl.“

Tvorbu Jany Audesové lze vidět na výstavě Letokruhy, která je instalována v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech do 26. března. Vedle grafiky, malby a kresby je k vidění také keramika. „Keramiku tvořím převážně z ostřené hlíny, kterou mám velice ráda. Ona má přeci jen v sobě takový jakoby šamot, malinkaté kamínky, anebo potom ze šamotu,“ dodala výtvarnice.

Další informace o tvorbě Jany Audesové uslyšíte v rozhovoru.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio