Autobusová linka Plzeň – Karlovy Vary slaví 70. narozeniny

21. červen 2016

Společnost ČSAD autobusy Plzeň a.s. chystá oslavy výročí 70 let od zahájení provozu přímé autobusové linky z Plzně do Karlových Varů. V sobotu 25. června 2016 se v 10 hodin z plzeňského Centrálního autobusového nádraží vydají na slavnostní jízdu historické autobusy.

Autobusy ŠKODA 706 RTO a KAROSA ŠL 11 krátce zastaví na náměstí v Toužimi okolo 11 hodiny, kdy proběhne za účasti představitelů a občanů města malá uvítací slavnost. Do Karlových Varů dorazí lehce po poledni. Nazpět se autobusy vydají v 16 hodin se zajížďkou přes Loket. Kromě pozvaných hostů a zaměstnanců dopravce se bude moci jízdy zúčastnit i veřejnost.


Program výletu historickými autobusy do Karlových Varů a Lokte:

· odjezd v 10:00 z Centrálního autobusového nádraží (CAN) v Plzni (stanoviště č. 2),

· zastávka na náměstí v Toužimi mezi 11:00 až 11:30,

· příjezd do Karlových Varů, terminál v cca 12:10,

· ve 13:35 svezení lanovou drahou Diana,

· odjezd autobusů z terminálu Karlovy Vary v 16:00 hodin do Lokte,

· 18:35 předpokládaný odjezd z Lokte do Plzně,

· 20 hodin příjezd do Plzně.

Předprodej poukázek na výlet historickým autobusem do lázeňského střediska Karlovy Vary je zajištěn v pokladnách CAN Plzeň, Husova 60. Podrobnosti k chytané akci jsou uveřejněny na webovém portálu dopravce www.csadplzen.cz.

Vedoucí referent dopravního útvaru Zbyněk Hupák uvedl: „Linka spojující dvě krajská města Plzeň a Karlovy Vary zahájila provoz k 1. červenci 1946 a dodnes patří mezi nejvýznamnější, které naše společnost provozuje. Některé posilové spoje na trase dnes ještě zajišťují společnosti Dopravní podnik Karlovy Vary a Autobusy Karlovy Vary.“

Již v roce 1966 tehdejší zaměstnanci národního podniku ČSAD oslavili dvacáté výročí linky zvláštní jízdou autobusu a malou slavností na náměstí Jiřího z Poděbrad v Toužimi.

Zbyněk Hupák k tomu doplnil prosbu: „Podnětem k pořádání jízdy byl právě nález několika fotografií z této slavnosti. Na té nejzajímavější je zobrazen řidič autobusu a jeho průvodčí. Pokud by je někdo na fotografii poznal, rádi bychom znali jejich jména a poslali jim pozvánku na letošní oslavy. Velice by nás potěšilo tuto krásnou fotografii s nimi na náměstí v Toužimi zopakovat po 50 letech“.

autor: iko
Spustit audio