Bahna 2011 navštívilo zhruba 50 tisíc lidí

20. červen 2011

Zhruba 50 tisíc lidí navštívilo podle armády 22. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2011. Už tradičně se konal ve vojenském prostoru u Strašic na Rokycansku. Den pozemního vojska nabídl jak ukázky historických vozidel, tak i nejmodernější výzbroje České armády. A nechyběly ani bojové ukázky.

Rakouská armáda předvedla tank Ulan, Polsko vozidlo pěchoty Rosomák a americká armáda obrněný vůz Stryker. Vůbec poprvé se veřejnosti představil vojenský vrtulník Mi-171 s palubním střelcem, jaký používá armáda v misi v Afghánistánu. Vzdušné síly byly zastoupeny také dvoumotorovým vrtulníkem W-3A Sokol a hasičskými auty z leteckých základen. Zajímavostí byl výcvik psů určených k vyhledávání výbušnin. Vojenský historický ústav přivezl stíhač tanků M36 Jackson a soukromí majitelé desítky kusů kolové a pásové techniky.


Bahen 2011 se zúčastnilo 1200 vojáků, členů aktivních záloh a dalších aktérů z vojensko-historických klubů, a 480 kusů vojenské techniky včetně historické. Z toho velitelství společných sil, které Bahna pořádá, nasadilo 606 profesionálů a 230 kusů techniky.

autor: mkl
Spustit audio