Balíčky z potravinových bank pomáhají potřebným, před Vánoci je o ně velký zájem

16. prosinec 2023 19:51

Potravinové banky mají v těchto dnech na pilno. Zástupci různých organizací odvážejí suroviny potřebným lidem, aby měli z čeho uvařit během vánočních svátků.

Mít z čeho uvařit štědrovečerní polévku a co jíst během vánočních svátků – tento problém řeší v Česku stále víc lidí. Podle zástupců České federace potravinových bank stoupá zájem o potravinovou pomoc. Zásoby v potravinových bankách se po rekordní podzimní sbírce ale postupně vyprazdňují a zřejmě nevystačí až do jara. Nově zásobují i výdejny potravinové pomoci, kterých do teď v Česku vzniklo 154. V Plzeňském kraji jich je 12.

„Nedávno jsme roztřídili potraviny z podzimní sbírky a musím říct, že sklad máme zatím poměrně zaplněný. Všem dárcům jsme moc vděční za pomoc, kterou můžeme posílat dál,“ uvádí ředitel Potravinové banky Plzeň Lukáš Bakala. Jak prozrazuje, před svátky se do balíčků přidávají i tematické dobroty nebo čerstvé potraviny, jako je zelenina a pečivo.

Potravinovou pomoc využívají třeba v Tachově, kde balíčky vydává potřebným sociální pracovnice městského úřadu Pavlína Bartošová. „V Tachově momentálně takto podporujeme 16 rodin, v Plané 20. Se všemi spolupracujeme dlouhodobě. Jsem přesvědčená o tom, že tyto balíčky jsou velmi dobrou formou pomoci.“

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio