Bambusům se u nás daří, k pěstování přistupujte zodpovědně

20. duben 2022

V Asii, odkud pocházejí, mohou jejich stébla dorůst do průměru až 25 centimetrů. U nás je to 3,5 až 5 centimetrů. Pokud budete o bambusy správně pečovat, povyrostou o několik centimetrů za den.

Jsou to jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitých. Mají duté stvoly různého tvaru, délky, tloušťky a barvy. I v našich podmínkách zůstávají po celý rok zelené.

Bambusy se v Evropě poprvé objevily v 18. století. Z Asie je dovezli mořeplavci, společně s kořením a dalšími exotickými rostlinami. Toto zboží vozili především do Holandska, Anglie a Portugalska. Odtud se bambus později dostal i k nám.

Sazenice bambusů jsou větší a vyšší, než bývá u sazenic zvykem. Mohou být vysoké 1,5 až 4 metry. V květináči je vždy jedna rostlina, která má několik stébel (tyčí). Jak daleko od sebe rostliny vysazovat a do jaké výšky vyrostou? To nelze zevšeobecnit, záleží na druhu bambusu, pro který se rozhodnete. Poradí vám ten, u kterého si sazenice koupíte.

Druhů bambusů je mnoho. Například Fargesia, to jsou rostliny trsnaté, které se nerozrůstají do svého okolí. U bambusů výběžkatých (např. Phyllostachys), je třeba kořenový systém „krotit“ pomocí speciální kořenové bariéry. Pěstujte je uvážlivě a s ohledem na okolní rostliny.

Jak o bambusy pečovat

Nejprve posuďte, zda se bambus do vaší zahrady hodí (roli při rozhodování hraje velikost zahrady, kvalita půdy a také celkový vzhled zahrady – zda bude bambus „pasovat“ k ostatním rostlinám).

„Bambusy kromě těžkého jílu snesou jakoukoliv půdu,“ popisuje Jan Kocourek z pražského bambusária Rosteto. Těmto rostlinám se věnuje 25 let, cestuje za nimi po světě a ví o nich téměř vše. Jím vypěstované bambusy zdobí i nedaleko ležící botanickou a zoologickou zahradu.  „Půda by měla být humózní, vlhká, bambusy je třeba pravidelně zalévat a hnojit. I v zimě, pokud nemrzne a půda je suchá, bambusy zalijte.“

V bambusovém hájku Rosteto v Praze-Tróji

Vždy záleží na mikroklimatu, které pro bambus vytvoříte. Vhodné je teplejší a chráněnější místo, pak bambus tvoří velké pupeny a tedy i velká stébla. Na trhu jsou druhy, kterým se daří i ve vyšších polohách. Velikost a tloušťka stébel záleží na druhu, stanovišti a kvalitě péče o rostlinu. Bambus (opět podle druhu) může po deseti letech dorůst do výšky 8 až 9 metrů.

Spustit audio