Bassani, Tabucchi, Buzzati, Pirandello a další. Představujeme povídky velkých osobností italské literatury

23. květen 2021

Složitost mezilidských vztahů, ztráta lidskosti v konfliktu s totalitním systémem, ale také nepoznatelnost našeho světa i vlastního já – to je jen několik témat, která otevírá týden povídek italských autorů na Vltavě. Nabídne díla klasiků i současných spisovatelů. Bassani, Tabucchi, Buzzati, Pirandello – co jméno, to osobnost evropské literatury. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Giorgio Bassani: Výlet do Opatije
Překlad: Marina Castiellová
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Pavel Soukup
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2006.

Antonio Tabucchi: Pohled z druhé strany
Překlad: Jiří Pelán
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Ivan Řezáč
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2006.

Italo Svevo: Ohnivé víno
Překlad: Alice Flemrové
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Igor Bareš
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2013.

Igino Ugo Tarchetti: Legendy o černém hradu
Překlad: Jiří Pelán
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2010.

Dino Buzzati: Obluda
Překlad: Kateřina Vinšová
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2005.

Luigi Pirandello: Skutečnost snu, Mezi dvěma stíny
Překlad: Václav Čep
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v letech 2006 a 2007.

Život italského básníka, prozaika a novináře Giorgio Bassaniho (1916–2006) poznamenala druhá světová válka. Byl zapojený do odboje a jako Žid a aktivní antifašista byl vězněn. Jeho dílo je převážně zasazeno do prostředí ferrarské židovské menšiny v době vlády fašismu. Bassani oživuje své vzpomínky z mládí a události z válečných let a podává trýznivý obraz odlidštění lidského společenství v konfliktu s totalitním systémem.

Pravda, která se skrývá, a pravda, která se nabízí, je tématem povídky Pohled z druhé strany současného italského prozaika Antonia Tabucchiho (1943). Její hrdina tu vypráví o tom, jak se v Lisabonu setkal se ženou jménem Maria do Carmo, která pomáhá obětem salazarovského režimu. Po její smrti se však vypravěč dovídá zcela nové skutečnosti, které ho staví před řadu otázek.

Povídková tvorba spisovatele Itala Sveva (1861–1928) zůstávala dlouho neprávem ve stínu jeho slavných románů. Na cestě ke čtenářům jí stály ztracené a nedokončené rukopisy i nezájem editorů. Povídky přitom nabízejí obohacení Svevova světa např. o prvky fantastična. Vracejí se v nich však i témata známá z autorových románů: neschopnost hrdinů v praktickém životě, jejich ironická introspekce, nekonečné řetězení správných předsevzetí a následných selhání či prostředí rodiny viděné jako žalář i útočiště.

Milánský bohém Igino Ugo Tarchetti (1841–1869) proslul svými texty oplývajícími fantastičností, děsem a erotikou. Z jeho sbírky Fantastické povídky (1869) vybíráme Legendy o černém hradu, podivuhodné vyprávění na téma převtělování, kde se neustále převrací sen do skutečnosti a skutečnost do snu.

Surrealistickým viděním (ale také Kafkou nebo Camusem) jsou ovlivněny prózy spisovatele Dina Buzzatiho (1906–1972), autora slavného románu Tatarská poušť. Z jeho sbírky Tíživé noci uslyšíte tajuplnou povídku Obluda.

Závěr týdne italských povídek bude patřit laureátu Nobelovy ceny za literaturu z roku 1934, básníku a prozaikovi Luigi Pirandellovi (1867–1936). Povídky označoval za „malá zrcátka, odrážející svět v celé jeho rozmanitosti, s žalem i veselím“. Z jeho bohaté tvorby jsme pro vás vybrali prózy Skutečnost snu a Mezi dvěma stíny.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Dominik Mačas
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.