Bazén na Slovanech prošel první etapou rekonstrukce

19. září 2019 12:00

Bazén v Plzni na Slovanech už alespoň částečně připomíná moderní sportovní areál 21. století. Rekonstrukcí za několik desítek milionů korun zatím prošlo technické zázemí a úplně nový je také dětský výukový bazén. Ten se slavnostně otevřel tento týden.

„Je tam tepleji, více přirozeného světla. A zázemí jako jsou šatny, sprchy a toalety - to je posun o 50 let,“ řekl ředitel bazénu Tomáš Kotora. První etapa – tedy vybourání staré výměníkové stanice, výměna technologií a vybudování nového výukového bazénu vyšla na téměř 50 milionů korun. A protože stavbu neprovázely žádné komplikace, od nového školního roku slouží bazén dětem a jejich rodičům.

Podle ředitelky plavecké školy Renaty Kilbergerové je bazén prakticky naplněný. Během týdne se zde vystřídá přibližně 1200 plavců. „Dopoledne jsou to kojenci, to je 22 kurzů a střídají se s nimi mateřinky, to je asi 600 dětí. Odpoledne sem chodí rodiče a děti, probíhá základní plavání. Do bazénu jezdí hodně dětí z druhého plzeňského obvodu, také z Doubravky, Štěnovic, Koterova a podobně,“ uvedla Renata Kilbergerová.

Bazénová hala nového dětského výukového bazénu je propojena se stávající halou s velkým bazénem. Do dětského bazénu se vstupuje po ocelovém předsazeném schodišti. Bazén má rozměry 11x 7,44 metrů, hloubka je 0,9 m.

Druhá etapa rekonstrukce se návštěvníků rozhodně dotkne

Zatímco první etapu rekonstrukce návštěvníci bazénu možná  ani nezaregistrovali, navazující druhá etapa se jich dotkne. „Bude se muset změnit vchod do bazénu. Úplně se strhne stávající schodiště, aby tam mohla jezdit technika. Ve vstupní hale vznikne stěna, aby se veřejnost oddělila od stavby. A musí to být všechno vyřešeno tak, aby tady nebyla zima, prach a hluk. Uděláme všechno proto, aby klienti byli spokojení,“ doplnil ředitel Tomáše Kotora.

Během druhé etapy se změní parková úprava kolem bazénu, ale především vznikne nový prosklený vestibul s recepcí hotelového typu. U recepce budou turniketové systémy a dál se bude pokračovat do šaten s čipovým systémem a přes nové toalety se vejde do bazénu.

Začne se znovu bourat a stavět už velmi brzy. „Do týdne vybereme zhotovitele. Je otevřené výběrové řízení. Realizaci předpokládáme do 15 měsíců od podpisu smlouvy a předání staveniště,“ dodal náměstek primátora Roman Zarzycký. Za druhou etapu rekonstrukce bazénu na Slovanech zaplatí město téměř 60 milionů korun.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio