Během rekonstrukce katedrály došlo k nečekaným objevům

Stále uzavřená zůstává katedrála svatého Bartoloměje v Plzni. Důvodem je kompletní rekonstrukce vnitřních prostor, která přinesla zajímavé objevy.

Podle Plzeňského biskupství teď katedrála patří skutečně jen pracovníkům, takže z bezpečnostních důvodů tam není možné vstupovat. Architekt Jan Soukup ale prozradil, že došlo k několika nečekaným objevům. Jedná se o objev zbytků renesančního kůru, který byl uvnitř toho současného barokního. Na zídce jsou alegorie víry a naděje a jsou to malby, které mají několik metrů čtverečních.

Dalším nálezem je gotické okénko, které z kostela přivádělo světlo do klenotnice. Okénko bylo schované za oltářem, takže se o něm dosud nevědělo. Odborníci nálezy zadokumentovali a opět je skryjí. Podle architekta Soukupa by v případě fresek na kůru jejich odkrytí bylo nákladné a náročné a narušilo by současnou funkci kůru.

Rekonstrukce se protáhne

Díky rekonstrukci bylo možné také prozkoumat malby v katedrále, i to bylo podle Soukupa překvapivé: „Když jsme vylezli nahoru k těm malbám, tak jsme zjistili, že jsou ze dvou různých časů, tedy když to restauroval Josef Mocker kolem roku 1880 a v roce 1919 to restauroval Kamil Hilbert. Ze země nepoznáte, že jsou to dvě vrstvy,“

Původně mělo být hotovo v roce 2020. Jenže kvůli novým nálezům práce potrvají delší dobu, jak upřesnil mluvčí Biskupství plzeňského Pavel Říha: „Termín se posunul zhruba o 4 nebo 5 měsíců.“ Nové objevy podle Říhy také opravu katedrály prodraží. Původně měly práce přijít na 103 milionů korun, cena ale bude zhruba o deset procent vyšší.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio