Běžkaři mohou v šumavské Modravě nově využívat i krátký okruh přímo v obci

4. březen 2013

Šumava je už léta oblíbeným zimním cílem běžkařů. Láká milovníky zimních sportů na více než 300 kilometrech strojově upravovaných tras, proto na ni mnoho návštěvníků nedá dopustit a pravidelně se sem vracejí.

„Jezdíme kolem Roklanského potoka k Javoří pile, což je standardní, fyzicky nenáročná záležitost. Kdo si chce dát do těla, tak může vyjet na běžkách na Březník. To už je trochu náročnější. Šumava je v tomhle nádherná a řekla bych, že je méně frekventovaná než Jizerské hory,“ pochvaluje si Helena Fringerová z Prahy.

Samozřejmě ne každý, kdo na Šumavu v zimě přijede, je zdatný běžkař. Pokud si někdo na takovéto dlouhé výlety netroufá, připravila pro něj Šumava letos jednu novinku. Dvakrát týdně protahuje běžecký okruh přímo v obci.

„Tento malý okruh je určen například návštěvníkům s dětmi. Lidé nevědí, jestli je dítě schopné zdolat větší úsek, a proto si tady mohou vyzkoušet své schopnosti,“ popisuje jeden z důvodů pro jeho zřízení starosta Modravy Antonín Schubert.

Krátký okruh ale našel své příznivce i v řadách starších návštěvníků. „Pokud někdo například přijede později odpoledne a nechce se už vydávat nikam do přírody, tak si tady udělá deset okruhů. Je to myšleno primárně pro ty, kteří jsou v Modravě ubytovaní,“ dodává Schubert.

„Délka okruhu je asi 800 metrů,“ upřesňuje Jana Zdeňková z místního informačního střediska.

autoři: en , Iva Menšíková
Spustit audio