Blovické silo je po rekonstrukci. Pojme 200 tun obilí za hodinu

26. únor 2020 07:20

Blovice na jižním Plzeňsku mají nejmodernější silo na obilí patřící státu. Obří betonová stavba prošla v uplynulých dvou letech rozsáhlou rekonstrukcí především vnitřních technologií.

Celkové náklady za opravu se blíží třem stovkám milionů korun. Nad plán bylo nutné třeba vyrobit 3D model složité soustavy pro dopravu obilí. „Redlerové dopravníky, elevátory, sušky, čističky a vzduchotechnika – to všechno je nové a kapacita sila se díky tomu navýšila na 200 tun uskladněného obilí za hodinu,“ řekl Vladimír Česal, ředitel firmy ZETEN, která blovické silo provozuje.

Ovládání třeba tabletem

Srdcem sila je velín. Také ten prošel významnou modernizací. Je to docela malá místnost se čtyřmi obrovskými obrazovkami. Obsluha má přehled o všem, co se v silu děje. Ovládat ho může třeba prostřednictvím tabletu. Nejdůležitějším sledovaným údajem je teplota.

Betonové silo v Blovicích na Plzeňsku je druhé největší v Česku, stavět se začalo v roce 1987. Největší české silo najdeme v Hustopečích na Moravě.

„Byla to naše největší investiční akce za poslední dva roky. Stavba byla na pokraji životnosti a my jsme silo zachránili na další desítky let,“ dodal Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv. Silo teď bude ve zkušebním provozu, do toho ostrého nastoupí za rok.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio