Bolevecký statek U Matoušů byl výjimečně otevřen veřejnosti

19. září 2011

Unikátní historický statek U Matoušů v Plzni Bolevci byl o víkendu mimořádně zpřístupněn veřejnosti. Památka spolu s okolními domy a celou návsí ze 14. století je sevřena jedním z největších plzeňských sídlišť a o jeho záchranu se snaží Národní památkový ústav. Chce ho opravit a vybudovat z něj kulturně společenské centrum, které by mohly využívat k výuce i školy.

Bolevecký statek byl poprvé oficiálně mimořádně zpřístupněn v rámci Dní evropského dědictví. Součástí prohlídek areálu byla i výstava děl studentů plzeňské střední umělecko-průmyslové školy Zámeček.

Statek U Matoušů je unikátní ukázkou lidové architektury, která umístěním v kontextu města Plzně, tedy i v dosahu MHD, nabízí velký potenciál využití, který má značnou možnost tvořit významný kulturotvorný prvek v rámci sídliště, které během 80. let 20. století obklopilo jádro historického Bolevce. Statek prochází dlouhodobou obnovou. Pracovníci plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu by si přáli, aby mohl začít sloužit veřejnosti od roku 2015, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury. Příkladem využití pro kulturní akce může být právě i výstava studentů. Přilehlé prostory statku pak v budoucnu umožní i řadu dalších akcí, včetně divadelních představení nebo koncertů.

Památkáři považují za významnou spolupráci i s dalšími subjekty, pracujícími na oživení místa. Tím je ÚMO Plzeň 1, společenství Boleveckých rodáků či Evangelické církve metodistické, která ve se svém zařízení v sousedství statku „U Matoušů“ věnuje práci s dětmi.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio