Bolfánek i letos patří divadlu, nabídne Aladina

5. červenec 2017

Jako v pohádce tisíce a jedné noci se ocitnou diváci v přírodním amfiteátru Bolfánek u Chudenic. Jedno ze svých představení tam totiž přiváží Divadlo bratří Formanů. Poprvé se bude hrát už ve čtvrtek večer.

Přírodní amfiteátr Bolfánek v Chudenicích bude několik následujících dní opět patřit divadlu. V přilehlém lesíku ale tentokrát lidé nebude pobíhat Rusalka, strach nahánějící chatrč neobsadí čarodějnice a jezírko se nestane domovem starého vodníka.

Letos se diváci přenesou do časů pohádek Tisíce a jedné noci. Zavede je tam představení Divadla bratří Formanů. Vytížený soubor ale nebylo těžké pro Bolfánek získat. Chudenickou Rusalku bledou a Divadlo bratří Formanů totiž spojuje stejná scénografka Andrea Sodomková.

„Ona vytvořila scénu chudenické Rusalky bledé a právě ona pozvala Matěje Formana na jedno z představení. Tomu se nejen Rusalka ale i přírodní amfiteátr na Bolfánku velmi líbil a po rychlých a velmi příjemných jednáních jsme domluvili vystoupení Divadla bratří Formanů," vysvětlil organizátor Karel Jungvirth, jak se zrodila spolupráce mezi Bolfánkem a bratry Formanovými.

Areál Bolfánku u Chudenic nabízí přírodní kulisy, ať už jde o skály, les nebo kamenné schody. Jak moc je režisér Matěj Forman do představení zakomponuje, dopředu neprozradil.

„Na to jsem sám zvědav. Já myslím, že to bude improvizace, takže i pro mě bude první představení překvapením, ale už teď tuším, že to bude ladit," řekl Karel Jungvirth.

Na představení můžou zamířit dospělí i děti

Jak bude scéna vypadat a s jakými kulisami bude divadlo pracovat, je tedy zatím tajemstvím, jisté už ale je, že se lidé mohou těšit na hru Aladin, která vznikla před několika lety ve Francii. Představení je určené pro celou rodinu, zaujmout by tak mělo každou věkovou kategorii.

„V podstatě objelo celou Evropu, až dorazilo k nám na Bolfánek. Matěj Forman se širším autorským týmem vytvořil představení, kde pomocí loutek, stínohry, výtvarné dekorace, ale i hudby ožívají karavany velbloudů, otevírají se brány velkolepých paláců a pod nebem plným hvězd, které na Bolfánku budou opravdické, protože hrajeme open air, se rozprostře nedozírná krajina pouště," popsal představení Karel Jungvirth.

Aladin se bude na Bolfánku u Chudenic na Klatovsku hrát ve čtvrtek 6. července a také v pátek 7. července v 19 hodin. V sobotu 8. července si mohou lidé vybrat ze dvou představení, první začne už v 17 hodin a druhé pak bude ve 20 hodin.

Divadlo bratří Formanů nabídne poslední představení v neděli 9. července, tentokrát od 17:00. Podrobnosti k představení jsou k dispozici na http://www.otisk.org/aladin-bratri-formanu/ a také na Facebooku areálu Bolfánek.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio