Božena Němcová: Cesta z pouti

8. únor 2020

V Povídkovém čtení na víkend si tentokrát připomeneme, že 4. února uplynulo 200 let od narození zřejmě nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové. My jsme pro vás  vybrali nepříliš známý text autorky, která díky manželově práci žila několik let i v západních Čechách, s názvem Cesta z pouti. Je to nedokončená povídka, která vyšla až po spisovatelčině smrti.

V Povídkovém čtení na víkend si dnes připomeneme, že 4. února uplynulo rovných 200 let od narození zřejmě nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové. Ačkoli se v souvislosti s datem narození Barbory Novotné, respektive Panklové, pozdější spisovatelky Boženy Němcové, v průběhu let objevily různé hypotézy, sama Němcová uváděla, že se narodila 4. února 1820 ve Vídni.

Dětství a mládí strávila ve východočeských Ratibořicích, po sňatku s Josefem Němcem, který pracoval jako finanční komisař, se hodně stěhovala.

V letech 1845 až 48 ji práce jejího muže přivedla i do západních Čech – nejprve do Domažlic a poté do Všerub. Západní Čechy se objevují i v její povídce s názvem Cesta z pouti.

Povídka zůstala nedokončená a vyšla až po autorčině smrti. Příběh o mladé Verunce, která se vrací z pouti v Praze zpátky domů do malé vsi na Klatovsko, načetla v režii Lukáše Kopeckého Lucie Schneiderová. Příjemný poslech.

autoři: Ivan Němec , Olga Jeřábková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio