Budoucí farmáři z Čech a Německa získávají zkušenosti na výměnných pobytech

17. květen 2022 09:54, aktualizováno

Studenti oboru zemědělství z německé školy v Neustadtu si v těchto dnech zkouší práci na farmě ve Vysoké Libyni u Kralovic. Přeshraniční praxe pořádá Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem.

Jakob na farmě ve Vysoké Libyni

Krmí jehňata, sekají trávu, nebo se učí udržovat zemědělské stroje. Studenti z německého Neustadtu přijeli v rámci přeshraničních praxí na farmu ve Vysoké Libyni. Třeba šestnáctiletý Jakob je studentem prvního ročníku odborné školy. „Baví mě práce v přírodě,“ řekl s tím, že je překvapený velikostí českých lánů, v Německu hospodaří zemědělci na malých políčkách. Devatenáctiletý Frank byl už na stáži na této farmě v roce 2019, skamarádil se s majitelem, a když pak potřeboval pro své studium roční praxi, vrátil se sem. „Na farmě pracuji od loňského srpna a umím už trochu česky,“ prozradil.

Přeshraniční praxe s podporou Česko-německého fondu budoucnosti pořádá Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem. „Chceme, aby mladí lidé vystoupili ze své komfortní zóny, protože se jim nechce cestovat, raději jsou doma u maminky, snažíme se je proto podpořit finančně a namotivovat, aby si výměnu užili,“ objasnila Jarmila Půbalová z koordinačního centra. To je v kontaktu s 80 školami na obou stranách hranice a organizuje pro ně praxe v různých oborech. Každý rok tak může vyslat na zkušenou do ciziny zhruba tři stovky praktikantů.

Majitel farmy Lukáš Janko

Majitel farmy v Libyni Lukáš Janko chce studentům ukázat, jak vypadá české zemědělství v soukromém sektoru. Sám je absolventem Střední odborné školy v Plasích, která je partnerskou školou odborné školy v Neustadtu. Právě studenti z oboru agro podnikání z Plas zamíří na oplátku pomáhat k farmářům do Německa. „Přináší jim to zkušenost v cizí zemi a možnost uplatnit se tam v budoucnu a spolupracovat s německými partnery,“ myslí si učitelka a koordinátorka odborných praxí Kateřina Müllerová.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio