Budovaná karlovarská knihovna pojme kolem půl milionu svazků

27. duben 2005

Kapacitu kolem půl milionu svazků bude mít nová knihovna Karlovarského kraje, jejíž stavba je více než ze dvou třetin hotová. Víceúčelový objekt v areálu hejtmanství, který bude z části využívat jako administrativní prostory i krajský úřad, staví konsorcium čtyř firem a bude stát asi 160 milionů korun. Krajská knihovna začne sloužit veřejnosti už letos na podzim.

Krajská knihovna vzniká místo bývalého vojenského objektu, sloužícího původně jako kuchyně a jídelna pro už zaniklá kasárna. Z něj ale zbyl jen původní železobetonový skelet. Stavbaři se museli vypořádat především se značnými nerovnostmi v konstrukci původní budovy a také s vlhkostí suterénních částí. V současné době už jsou ale téměř hotové všechny příčky, kabelové rozvody a další detaily interiérů. Proinvestovalo se kolem 50 milionů korun a na staveništi pracuje stále asi stovka dělníků.

Logo

Krajská knihovna dosud využívá několik pracovišť na různých místech Karlových Varů. Po dokončení nového objektu budou soustředěna do jednoho místa. Týká se to například oddělení pro nevidomé a slabozraké, vzdělávacího střediska, počítačové učebny a vznikne tu i velký víceúčelový sál s kapacitou 150 míst. Důstojné místo získá také historický fond balneologické literatury, který se stále rozšiřuje. Dosud má asi 1700 svazků. Balneologická a ekologická literatura by se totiž měla do budoucna stát specializací krajské knihovny.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio