Bývalá kasárna na Světovaru budou sloužit Plzeňanům

29. březen 2005

Na archiv, knihovnu a byty se příští rok změní polovina šestihektarových kasáren na Světovaru v Plzni, o jejímž převodu rozhodla vláda. Druhou část směrem k tramvajové vozovně získá město za tři čtvrtě roku. Do té doby musí vybudovat pro armádu náhradní garáže k ubytovně, kterou si chce vojsko ponechat.

Jak uvedl náměstek primátora Petr Náhlík, zastupitelé schválili vyčlenění čtyř milionů na výstavbu nových garáží pro armádu poblíž ubytovny už v prosinci. Po jejich dokončení podepíše město předávací protokol ke druhé části kasáren, kde radnice plánuje rozšíření základny pro městskou hromadnou dopravu.

V první polovině areálu, kterou město fyzicky převezme v pololetí, jsou dvě zachovalé vyklizené výškové budovy - objekt bývalého pivovaru a kancelářské a skladovací prostory. Kromě archivu a knihovny měly vzniknout prostory pro lehkou výrobu a služby, depozitáře krajského muzea a možná se tam přestěhuje také archiv Škody Plzeň. Uvažovalo se také o muzeu moderního umění. Kromě depozitáře městské knihovny by tam měla být také její pobočka. Ve hře je muzeum historických vozidel, o němž jedná už několik let soukromník. Petr Náhlík řekl, že s privátním kapitálem na revitalizaci kasáren se zatím nepočítá.

Logo

Světovarský areál je zcela prázdný a budovy jsou ve velmi slušném stavu. Převzetí areálu nepředstavuje žádnou velkou podmiňující investici, technická i dopravní infrastruktura je v pořádku. Na rozvoj území bude radnice žádat peníze zejména z evropských fondů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio