Bývalí vojáci navštívili svoje působiště v Janovicích nad Úhlavou

25. duben 2024 17:14

Před 52 lety sloužili na vojně v Janovicích nad Úhlavou. Teď se tam vrátili, aby zavzpomínali na vojenské časy. Skupinka osmi mužů si také vůbec poprvé od vojny prohlédla i to, jak se změnila budova, ve které tehdy muži bydleli.

Bývalí vojáci navštívili Janovice nad Úhlavou

Kasárny v Janovicích nad Úhlavou patřily v době své největší slávy k těm známějším. Jejich seřadiště bylo největší v tehdejším Československu a svoji službu tam odsloužily tisíce vojáků. Někteří se sem nyní vracejí, aby si své vojenské časy připomněli. Jako třeba skupinka osmi mužů, kteří zde strávili vojnu na počátku 70. let minulého století. Sraz v Janovicích už sice měli několikrát, teď poprvé po 52 letech si ale prohlédli i přímo budovu, ve které bydleli. Dnes tam sídlí domov pro seniory.

V Domově Clementas

Skupinku přivítal ředitel domova pro seniory Lukáš Bardon. Muži si poté prošli prostory a ukázali přítomným, co vše se od dob jejich služby na místě změnilo. Sdíleli především ty dobré vzpomínky na staré časy a o tom, co prožili, vyprávěli srdečně.

Armáda kasárny opustila v roce 2004. Zhruba 50hektarový areál tehdy převzalo město. Dnes jsou tu firmy, domov pro seniory a bytové domy.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy