Čapí hnízdo na komíně v Srbicích muselo být zmenšeno, hrozilo že komín spadne

26. říjen 2022 15:25

Na nepoužívaný tovární komín v Srbicích na Klatovsku přilétá už řadu let čáp. Několikapatrové mohutné ptačí obydlí začalo svou tíhou ohrožovat stabilitu komína. Hnízdo proto muselo být zmenšeno.

Až se na jaře vrátí do Srbic na Klatovsku čápi, budou překvapeni. Jejich dva metry vysoké hnízdo už ohrožovalo stabilitu továrního komína a muselo být upraveno. Nyní čápi odletěli do teplých krajin, a tak mohli pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů jejich letní příbytek snížit.

Čápi na sebe v Srbicích postavili za roky svého pobytu 5 hnízd. Jejich příbytek odborníci snížili asi o 1,5 metru. Komín byl již poměrně hodně prasklý, a proto se musely cihly přitáhnout kurtou k sobě. Celou akci pozoroval koordinátor akce Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň dronem. Za bezmála 30 let plzeňská záchranná stanice živočichů upravovala už více než 300 čapích hnízd.

„Čáp ta stará hnízda pod svým aktuálním nevyužívá,“ sdělil Karel Makoň. Čáp, který si na jaře komín vybojuje, zaklape zobákem, vybere si samici a společně ve sníženém hnízdě vyvedou mláďata.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio