Časopis Šumava si i v dnešní digitalizované době nachází čtenáře

18. červen 2023

Do časopisu Šumava se mohou čtenáři začíst už padesát let. Toto periodikum patřilo mezi vůbec první ryze ochranářské v tehdejším Československu a bylo vždy velice žádané. I dnes si nachází tisíce čtenářů ročně, kteří si mohou přečíst mimo jiné články a rozhovory.

Za padesát let existence se v časopisu Šumava objevily tisíce článků. Kolik jich bylo třeba o tetřevech, rysech, o rašeliništích nebo bezobratlých obyvatelích Šumavy, by se asi spočítat dalo, ale byla by to dost dlouhá práce. Navíc, pokud bychom v tomto ohledu chtěli být poctiví, museli bychom do počítání zahrnout ještě jeho předchůdce.

„Časopisu předcházel Zpravodaj, který vycházel od roku 1963. To byl takový výcuc věcí, které bylo třeba dát lidem jako informaci," zmiňuje současný šéfredaktor časopisu Šumava Jiří Kadoch. Ten už časopis vede s krátkou přestávkou bezmála 20 let. Jeho snahou je, aby čtvrtletník byl co nejpestřejší jak vzhledem, tak také po obsahové stránce. A tak se každého čtvrt roku musí posbírat 15 článků, které se zařadí do předem připravených bloků.

„První blok je Téma, což informuje o věcech ohledně správy a managementu. Pak je vlastní příroda, kam se snažíme nacpat informace o druzích, které tady žijí a věcech, které souvisí s vlastní přírodou. A pak je Národní park a lidé, což je činnost lidí, jakým způsobem ovlivňují přírodu národního parku, jak tady žijí, co tady podnikají," popisuje Jiří Kadoch.

Součástí časopisu Šumava je také příloha, kterou tvoří kvízy pro děti, plakát a sběratelské karty s obrázky od ilustrátora Pavla Procházky. A jednou ročně, zpravidla v podzimním čísle mohou čtenáři vybírat nejlepší populárně naučný článek z pěti uvedených v rámci soutěže Šumavská mozkovka. Časopis Šumava si i v dnešní digitalizované době nachází stále nové čtenáře, kteří si ho buď na celý rok předplatí, objednávají si ho v e-shopu nebo si jej koupí v infocentrech nebo návštěvnických zařízení Správy Národního parku Šumava.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.