Celé Česko šije roušky. Pošta je doručuje zdarma

20. březen 2020 11:35

Zakrytý nos a ústa musí mít dle nařízení vlády všichni lidé, kteří se pohybují venku, v obchodě nebo ve veřejných prostorech. V Plzeňském kraji se do šití roušek zapojily stovky dobrovolníků. Mezi nimi například zaměstnanci z dílen Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni nebo obyvatelky Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku. Přidaly se i studentky z Integrované střední školy živnostenské v Plzni, které šijí roušky ve školních dílnách.

„K dispozici máme 24 strojů ve dvou dílnách,“ řekla ředitelka Integrované střední školy živnostenské v Plzni Soňa Pokrupová. Ušít jednu roušku trvá děvčatům asi půl hodiny. „Ze školy putují roušky na krajský úřad, který je dál distribuuje,“ doplnila ředitelka.

Enormní zájem je v těchto dnech o látky a další materiál potřebný na výrobu roušek. „Největší zájem je o bavlněné látky a tkalouny, ty už nám došly. Snažíme se doobjednávat zboží, něco je na cestě,“ potvrdila majitelka Centra látek v Plzni na Doubravce Marcela Kurtincová.

Do její prodejny smí vstoupit najednou pouze dva zákazníci. Před obchodem čekají lidé v rouškách a často mají i gumové rukavice. Dodržují přitom dvoumetrové rozestupy.

Do prodejny Marcely Kurtincové smí vstoupit najednou pouze dva zákazníci. Před obchodem čekají lidé v rouškách a často mají i gumové rukavice. Dodržují přitom dvoumetrové rozestupy

Sociální cítění přitom nechybí dobrovolníkům, kteří šijí roušky pro různé sociální ústavy nebo nemocnice. „Naše kontakty zastupují celé skupiny šikovných rukou z Horažďovic, Domažlic, Dobřan Nýrska a podobně. Jsou jich stovky. Pokud někdo má zásobu ušitých roušek, nechť je zabalí a pošle do jakékoli krajské nemocnice,“ požádal mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Česká pošta přepravuje roušky zdarma

Až do odvolání přepravuje zásilky s rouškami zdarma Česká pošta. Podmínkou je, že odesilatel roušky posílá bez požadavku o zaplacení adresátem a nechce po adresátovi žádné peníze, ani ve formě dobírky.

Zásilka musí mít tyto parametry: průhledný obal, označení poznámkou „ROUŠKY“, rozměry: délka nejvýše 35,3 cm, šířka nejvýše 25 cm a tloušťka nejvýše 2 cm, zásilka musí být podána na přepážce pošty, nikoli vhozena do poštovní schránky.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio