Celníci zadrželi falešné dolary

Přes 1,1 milionu kusů napodobenin stodolarových bankovek objevili chebští celníci ve dvou kontejnerech z Vietnamu Vzhledem k tomu, že by mohlo dojít k jejich zneužití, celníci případ předali policii. Napodobeniny jsou oboustranné, mají ale jasnější barvy než originál. Balíčky po sto kusech jsou přelepené páskou s nápisem - bankovky na kult. Jak uvedla mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová, pravděpodobně se jedná o tzv. obětní bankovky určené pro různé národnostní rituály a kulty.

Bankovky byly objeveny už 16. a 19. května. Prvních 460.000 kusů našli celníci při kontrole kontejneru s kuchyňskými potřebami, dalších 560.000 kusů objevili mezi dováženými potravinami.

Podle českých právních norem stanovuje podmínky, za kterých lze reprodukovat symboly peněz nebo jejich napodobeniny, pouze Česká národní banka. A jak dodala mluvčí Jitka Blahutová, ta také musí posoudit, zda tyto bankovky mohou být propuštěny do volného oběhu. Do doby posouzení případu zůstávají napodobeniny dolarů pod celním dohledem.

Celní kontrola
Spustit audio