Černá věž v Klatovech se připravuje na novou sezónu

2. duben 2017

Jarní úklid není vůbec nic lehkého. Zvlášť v případě, když musíte s vědry s vodou, vysavačem a košťaty zdolat přes 200 schodů. A přesně to čeká před každou turistickou sezonou pracovníky městského kulturního střediska v Klatovech. Jarní úklid se totiž týká i Černé věže.

Mnohé památky v Plzeňském kraji o tomto víkendu zahájili turistickou sezónu. Před každým otevřením se musí vše řádně uklidit a připravit pro návštěvníky. Ovšem ne všichni správci a pracovníci musí kvůli úklidu vystoupat téměř 230 schodů.

Tento heroický výkon musí absolvovat pracovníci městského kulturního střediska v Klatovech při údržbě Černé věže. Mezi ně patří i Václav Steidl. „Všechno se musí omést, umýt vodou a snést dolů. Po zimě se vždy koná velký úklid a průvodkyně potom každý den pokračuje drobnými úkony jako je zametání a podobně,“ vysvětluje Steidl.

Věčný boj s holuby

V okolí Černé věže se předloni instalovaly ochranné pásy s jehlicemi proti holubům. Podle Václava Steidla se ochoz věže proti věčným opeřeným znečišťovatelům památek ochránit nedá.

„Zcela to zabezpečit nelze. Jsou zde okapy a stříšky, kde si holuby sedají a schovávají se. Řešením by bylo celé to uzavřít, ale v nižších patrech, kde okénka jsou, se ptáci stejně protáhnou. Boj s holuby je prostě marný,“ doplňuje Václav Steidl.

Další součástí úklidu je mytí oken, stolů, židlí či lavic, jak potvrzuje další pracovnice Olga Jansová. „Musí se vše umýt, nepořádek nandat do pytlů a odnést dolů. Já chodím uklízet pravidelně. Už mám za sebou 25 let výšlapů. Musím říct, že oproti minulým letům holuby přibyli. Letos se k nim ještě přidaly kavky, které sem navíc nosí rohlíky a jiné potraviny, které vytahají z popelnic.,“ říká Jansová.

Jen co pracovníci skončí na ochozu, vydají se s košťaty a vysavačem dolů, aby pokračovali v úklidu až k východu z věže. Černá věž letos slaví 470 let od zahájení její stavby a 460 let od jejího dokončení. Vloni tam vystoupalo 14 500 návštěvníků.

autor: en
Spustit audio