Černé skládky trápí Kařez na Rokycansku. Jsou ostudou pro celý region, říká starosta

13. březen 2014

Kařez na Rokycansku trápí černé skládky nedaleko obce. Kritickým místem je odpočívadlo U Tří sudů podél bývalého hlavního tahu z Plzně na Prahu. Několikrát ročně tu silničáři odklízejí tuny odpadků.

„Každý si tady z auta odhodí, co potřebuje. Troufnu si říct, že z 99 procent je to od řidičů kamionů,“ říká starosta Kařezu Václav Krofta. Pozemek odpočívadla patří krajské Správě a údržbě silnic a podle Jiřího Mužíka, vedoucího cestmistrovství Zbiroh, tu silničáři při jednom úklidu odvezou pět až šest tun odpadu:

„Je tady opravdu nepořádek všeho druhu - flašky, sklo, plasty, stoly. Byly tady židle, záchodová mísa, kusy linky, byl tady gauč. Teď se tady třeba našla plná krabice flašek od alkoholu,“ přibližuje Jiří Mužík. Silničáři tu uklízejí až šest krát ročně a nejedná se přitom o levnou záležitost: „Náklady na jedno kompletní vyčištění se pohybují kolem 20 tisíc korun za jeden den.“

Jen o pár metrů dál ukazuje starosta Václav Krofta pozemek nedaleko bývalého motorestu, kde obec nechala před dvěma lety odstranit obří černou skládku:

„Odvezlo se přes 25 kontejnerů. Skládka vznikla tím způsobem, že majitel pozemku si tam začal odkládat nepotřebné věci a ostatní občané tam pak začali odkládat všechno možné – od lednic, pneumatik, odpad všeho druhu. Dali jsme tam ceduli, že prostor je monitorován a od té doby už černá skládka nevznikla,“ popisuje starosta.

V případě odpočívadla je ale použití kamer podle něj problematické: „Vzhledem k tomu, že pozemek je v majetku Správy a údržby silnic, a dále k možné případné identifikaci osob. Nevím, mě napadá jediná možnost a to parkoviště kompletně uzavřít.“

Kařez chce do řešení zapojit kraj

Ani zavření odpočívadla ale nebude jednoduché, protože podle Jiřího Mužíka ho často využívá policie a Celní správa ke kontrolám. „Je to jedno z mála míst mezi Ejpovicemi a koncem okresu Rokycany, kde se dá zvážit nadměrná doprava,“ vysvětluje.

Podle starosty Václava Krofty je problematické odpočívadlo ostudou pro celý region: „Za prvé se nacházíme v rekreační části, je tady spousta chat a chalup. Dále je to místo, kde je křižovatka na Zbiroh, na zbirožský zámek, takže tu projíždí hodně turistů. A opravdu to nevypadá hezky.“

Obec Kařez a krajská Správa a údržba silnic by chtěly v dohledné době iniciovat jednání se zástupci Plzeňského kraje a najít způsob, jak černé skládce v budoucnu zabránit.


Zvětšit mapu
autor: čer
Spustit audio