Černošínské muzeum je plné andělů

4. prosinec 2017

Desítky andělů přilétly do muzea v Černošíně na Tachovsku. Pocházejí většinou ze soukromých sbírek. Látkoví, porcelánoví, papíroví, hlinění nebo kovoví andělé jsou součástí nové výstavy.

Exponáty muzeu zapůjčili lidé z Černošína, ze Stříbra, Tachova, Dobřan a dalších měst a vesnic. Některé anděly vyrobily děti z mateřských škol na Tachovsku. Součástí expozice jsou andělé z papíru,
dřeva, keramiky, textilu nebo korálků.

Na výstavě jsou k vidění také obrazy s anděly, které dříve visely v domácnostech. Většinou je na nich anděl strážný. „To jsou vlastně nejkrásnější andělé, protože chrání to nejcennější, co v rodinách máme, a to jsou naše děti. Tyto obrazy pochází od místní paní Haničky, která je zdědila po svých rodičích. Velice si jich považuje a hýčká je. Nám do muzea je ale zapůjčila ráda,“ řekla pracovnice muzea Martina Sihelská.

Dnešní svět je divoký a podle Martiny Sihelské každý svého anděla potřebuje. „Věřím, že každý svého anděla má kolem sebe. Loni byla výstava zaměřená na betlémy. Letos jsem chtěla anděly, aby to bylo zase trochu něco jiného. Ve mně slovo anděl vzbuzuje posvátnou úctu a vzpomínku na dětství. Je to takové sentimentální,“ doplnila Martina Sihelská.

Výstava andělů bude v muzeu v Černošíně přístupná až do Tří králů.

Černošínské muzeum vystavuje anděly
Černošínské muzeum vystavuje anděly
autoři: lum , jik
Spustit audio