Černý rybník na Domažlicku je vylovený

22 metrických centů ryb při pátečním výlovu vydal Černý rybník na Domažlicku. Co se neprodalo na místě, prodá se před Vánoci na domažlickém náměstí.

Mlha nad rybníkem, šplouchání vody a ryby, které se mrskají v síti. Tak to v pátek dopoledne vypadalo u Černého rybníku nedaleko Babylonu na Domažlicku. Tradičního výlovu se účastnily desítky lidí. Někteří v gumovém obleku stáli ve vodě a vyndávali rybu na břeh, další přihlíželi, nebo si čerstvou rybu přišli koupit.

„Kvůli chladnému počasí ryby moc nenarostly, průměrná váha u kapra je letos okolo 2,5 kila, což není moc,“ vysvětlil ekonom společnosti Domažlické městské lesy Josef Forst. Vzhledem k tomu, že společnost letos ryby během roku neprodávala, až teď během výlovu, byl zájem lidí dost velký.

„Prodáváme hlavně kapry, ale také amury, candáty, štiky, tolstolobiky nebo líny,“ řekl Forst. Cena rybího masa podle něj podražila o 10 Kč na kilogram. Ryby, které se během výlovu neprodaly, mířily do sádek a prodají se před Vánoci. „Začínáme prodávat poslední středu v listopadu a budeme prodávat každou středu před radnicí v Domažlicích, pak tři dny před Vánoci,“ upřesnil Forst.

V Černém rybníce se letos podařilo vylovit něco přes dvě tuny ryb, což je o něco méně než vloni.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio