Češi a Němci se loučí se stříbrským farářem Jiřím Hájkem

Dnes ve Stříbře a zítra v bavorském Vohenstraussu se lidé naposledy rozloučí s dlouholetým západočeským knězem Jiřím Hájkem.

Páter Jiří Hájek byl na přelomu 80. a 90. let administrátorem farnosti v Ostrově nad Ohří na Karlovarsku. Jeho šestým a posledním působištěm bylo Stříbrsko, kde strávil dlouhých 29 let a kde také tuto neděli v 86 letech odešel na věčnost. Dnes a zítra se s ním můžou lidé rozloučit.

"Bude nám chybět, byl to vynikající kněz," shodují se lidé, kteří P.Hájka znali. "Znal jsem ho od chvíle, kdy přišel do Stříbra. Hrál výborně na varhany a klavír," říká ředitel stříbrské ZUŠ František Kratochvíl. P.Jiří Hájek byl také velkým sběratelem jesliček z celého světa, měl jich na tři sta kusů.

"Byl spolubratrem, duchovním otcem a velkým vzorem," dodává jeho nástupce Miroslav Martiš.

P.Jiří Hájek se narodil 22. dubna 1935 v Praze. Na kněze byl vysvěcen v roce 1965. Jako novokněz sloužil na Svaté Hoře u Příbrami. Byl sekretářem arcibiskupa Františka Tomáška. Působil v Praze, Ostrově a od roku 1992 ve Stříbře.

Rozloučení s páterem Jiřím Hájkem začne dnes ve 14 hodin ve stříbrském kostele Všech svatých zádušní mší, kterou bude sloužit biskup Tomáš Holub, s emeritním biskupem Františkem Radkovským a dalšími kněžími. Pak bude tělo zemřelého kněze převezeno do Vohenstraussu, kde bude od 19 hodin pobožnost a zítra tam bude od 10 hodin další mše s litoměřickým biskupem Janem Baxantem. Poté bude bude páter Jiří Hájek uložen do kněžského hrobu ve Vohenstraussu.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio