Česká televize natáčí v Táboře seriál Ratolesti, deset příběhů o tom, proč je těžké obstát při výchově dětí

26. březen 2024 08:52

Česká televize připravuje hranou desetidílnou sérii Ratolesti o výchově dětí. Volně navazuje na seriál Ochránce. První klapka padla na nádraží v Kralupech nad Vltavou, ale pro většinu ze stovky natáčecích dní si filmaři vybrali jihočeský Tábor.

Ratolesti režíruje Michal Blaško, podle kterého seriál nabídne deset příběhů o tom, proč je těžké obstát při výchově dětí. „Seriál se točí okolo jedné rodiny, kterou představují Anna Geislerová, Stanislav Majer, Matouš Ruml a Tomas Sean Pšenička. Na jejich rodině sledujeme několik kauz, do kterých jsou jednotliví členové nějak zainteresovaní. A tyto kauzy mají společenský přesah, takže je to rodinné, ale zároveň i společenské drama,“ popisuje.

Seriál se hodně zabývá otázkou distribuce a konzumace drog a zejména tím, jak je pro dnešní rodiče těžké porozumět tomu, co jejich dítě ve skutečnosti dělá, co ho zajímá.

V jedné z hlavních rolí diváci uvidí Tomase Seana Pšeničku, který ztvárňuje studenta Jana Velka. „Je to sportovec, na první pohled skvělý kluk a ideál syna. A ten seriál vypráví o tom, co nevíme o svých dětech. Každý má nějaké své tajemství a některá jsou temná,“ nastiňuje.

Jeho matku, zároveň adiktoložku a psycholožku hraje Anna Geislerová. „Rozhodně jsem řekla, že nechci, aby moje postava sportovala,“ usmívá se. „Oni ji tak tolerují v té rodině, že nesportuje. Myslím si, že ten rodičovský trojúhelník v tomto příběhu je takový trojúhelník smutku. Na Tomase se těším, protože si myslím, že to je nesmírně talentovaný a krásný člověk,“ dodává.

Čtěte také

Dějová linka seriálu vychází z reálných kauz a kriminálních případů. Důležitou roli hraje podle spoluautora scénáře Tomáše Feřteka i lokalita, ve které se příběhy odehrávají. Volba v tomto případě padla na Tábor.

„Přišlo mi, že to je přesně to prostředí, které hledáme – město, které na jednu stranu vypadá idylicky, je to příjemné místo k životu, ale na druhou stranu má jako každé takové město nějaké problémové stránky, odvrácená místa a tak dále. Tady je to všechno na poměrně malém prostoru, tak jsme se rozhodli, že toho využijeme a napíšeme ten seriál Táboru tak trochu na tělo,“ říká.

Natáčení nového hraného projektu České televize s pracovním názvem Ratolesti skončí letos v říjnu. Na obrazovkách se seriál objeví příští rok na podzim.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související