České dráhy otevřely informační centrum na plzeňském nádraží

Nové informační centrum za deset milionů korun otevřely České dráhy (ČD) v železniční stanici Plzeň - hlavní nádraží. Dalších pět milionů si vyžádalo vybudování bezbariérových přístupů pro invalidní cestující. Pětatřicáté ČD Centrum v zemi se čtyřmi zaměstnanci zahrnuje mezinárodní pokladny, informační centra drah a města, kanceláře manažerů přepravy, zázemí pro pracovníky nádraží a sklady. Mimo jiné také prodávají vstupenky na kulturní akce.

Jak uvedl generální ředitel ČD Petr Kousal, tato ČD centra, kterých by nejdéle do deseti let měla být vybudována zhruba stovka, zvyšují komfort cestování. Podle něj přispěla k tomu, že dopravu po železnici si loni zvolilo 179 milionů cestujících, o sedm milionů více než v roce 2003. Letošní plán ČD je 181 milionů lidí.

Vytypováno je 55 center, brzy se otevře také v Brně a Prostějově. Rychlost budování dalších bude záviset na financích a spolupráci s regiony. Na plzeňské stavbě se město finančně nepodílelo, ale bude hradit nájem za infocentrum. Plzeňský primátor Miroslav Kalous doufá, že centrum je prvním krokem k revitalizaci celého dopravního uzlu nádraží, která se odehraje v co nejkratší době. Celkové náklady obnovy nádraží včetně nástupišť by se měly do pěti let vyšplhat až na miliardu korun. Na investici se bude výrazně podílet soukromý kapitál.

Lidé u vlaku

ČD Centrum v Plzni je otevřeno denně od 06:00 do 22:00. Po celý den tu bude také pracovnice městského infocentra.

autor: lsm
Spustit audio