Český ráj má novou rozhlednu na Hamštejně. Svojí konstrukcí připomíná raketu před startem

2. prosinec 2023

Téměř 120 kilometrů dlouhá Zlatá stezka Českého ráje spojující jeho nejvýznamnější místa má novou atraktivní zastávku. Rozhlednu Hamštejn. Nachází se v severní části Českého ráje, na Hamštejnském hřbetu nad obcí Koberovy, nedaleko Kozákova. Z vyhlídkové plošiny ocelovodřevěné konstrukce je vidět nejen do Českého ráje, ale i do hor.

Rozhledna svojí konstrukcí připomíná raketu před startem. Nosný ocelový dřík obtáčí kovové schodiště ve tvaru šroubovice s dřevěným obložením. Všechno pak ze tří stran jistí lukovitě prohnuté podpěry z modřínových lamel. „Pata rozhledny je v nadmořské výšce 572 metrů, nejvyšší bod rozhledny dosahuje výšky 30,5 metru. Vyhlídková plošina je ve výšce 22 metrů a nahoru jsem napočítal 121 schodů,“ říká nezávislý koberovský starosta Pavel Pospíšil.

Rozhledna na Hamštejně vyrostla během pár týdnů, tomu ale předcházela příprava dílů v halách. Na místě je pak sestavili technici za pomoci dvou velkých jeřábů. Těžké byly nejen samotné díly, ale také dostat techniku na kopec, na který nevede silnice. Ještě těžší byla ale příprava projektu. Rozhledna Hamštejn měla být součástí ambiciózního, ale zkrachovalého projektu Česko-polská hřebenovka. Cesta od prvních myšlenek k realizaci tak trvala přes deset let.

Hamštejn bude v noci svítit

I když se rozhledna Hamštejn nachází asi čtyři kilometry od výše položené rozhledny na Kozákově, mají výhledy z ní své kouzlo. „Otvírá se nám pohled na Český ráj, na Trosky, Hrubou Skálu, Valdštejn, Turnov se zámkem Hrubý Rohozec a ve větší vzdálenosti vidíme Bezděz, České středohoří, Lužické hory, Ještěd a pak dál na sever Černostudniční hřeben, část Jizerských hor v okolí Příchovic, hřebeny Krkonoš až k Černé hoře. A ještě pohled směrem ke Zvičině, což je Novopacko,“ vyjmenovává Pavel Pospíšil.

Výhled na Český ráj

Zvláštností rozhledny jsou nejen její tvary, díky kterým má šanci získat titul Rozhledna roku 2023, ale také noční nasvícení. Rozhledna ale nebude zářit každou noc. Po dohodě s CHKO Český ráj to bude pár hodin ve státní svátky a ve významné dny obce. Kromě světel jsou na rozhledně také web kamery, které se budou přenášet na stránky obce. Pod rozhlednou nechala obec postavit malý moderní altán, který poslouží turistům jako přístřešek.

Rozhledna Hamštejn je na rozdíl od té na Kozákově přístupná zdarma a za příznivých povětrnostních vlivů celoročně při dodržení provozního řádu. Ten mimo jiné uvádí maximální kapacitu 15 osob na vyhlídkové plošině a schodišti v jednom okamžiku.

Na podpěrách je nainstalované osvětlení a také kamery

Z Hamštejnského hřbetu pak můžete stoupat dál na vrch Kozákov, anebo se vrátit do Koberov a zastavit se třeba na dětském hřišti se stometrovou kolonádou, kde se dozvíte o historii a geologii osmi osad, ze kterých se obec skládá.

Spustit audio