Český rozhlas otestoval doručení vánočních balíků. Ne všechny přišly včas

14. prosinec 2017

Advent je doba nakupování dárků a je to také doba, kdy lidé posílají nejvíce balíků z celého roku. Český rozhlas otestoval, jak si teď vede Česká pošta a společnost PPL, které garantují doručení balíků do druhé dne.

Do testu se zapojilo celkem osm redaktorů z různých koutů republiky, kteří si vzájemně poslali celkem 16 balíků. Jeden šel vždy poštou, druhý soukromým přepravcem PPL.

Balík poslala i reportérka Českého rozhlasu Plzeň Jitka Englová a to do Ostravy kolegovi Stanislavu Janalíkovi. Test dopadl velmi rozdílně. Z Ostravy do Klatov dorazily oba balíky hned druhý den, konkrétně od pošty v půl dvanácté a od PPL v půl jedné.

Čtěte také

V Ostravě ale Stanislav Janalík dostal v pátek balík pouze od soukromého přepravce. Balík od České pošty nebyl doručen z důvodu, že adresát nebyl zastižen. Dlužno ale dodat, že kolega Janalík neměl ve schránce ani výzvu o tom, že by mu někdo balík doručoval. Takže on potom kontaktoval poštu a domluvil si způsob doručení.

Česká pošta z osmi balíků do druhého dne doručila pouze polovinu

„Česká pošta garantuje podání balíku do druhého dne. Musíme si ale uvědomit, že se v současnosti pohybujeme v předvánoční špičce, a narážíme na dva limity. Jedním je limit personální a druhým faktorem je celková kapacita naší přepravní sítě," řekl mluvčí České počty Matyáš Vitík.

„Přiznáváme, že dodání do druhého dne občas nestihneme, ale není to chyba našich zaměstnanců, ale balíků je tolik, že se to fyzicky stihnout nedá. Vzhledem ke zkušenostem z minulých let jsme stanovili úterý 19. prosince jako rozhodný den, do kdy doporučujeme nejpozději podat balík tak, aby došel do Vánoc,“ uvedl Vitík.

Soukromý přepravce PPL dopravil včas sedm z osmi zásilek. „Standardně se snažíme doručovat všechny naše zásilky do 24 hodin,“ poznamenala mluvčí PPL Hana Nitrová. Na svých webových stránkách společnost od tohoto týdne upozorňuje zákazníky, že kvůli sezónnímu nárůstu zásilek se může doručení balíků prodloužit o více než dva dny.

autoři: en , jik
Spustit audio