Čeští a němečtí záchranáři připravují společné cvičení

8. květen 2018

Stovky českých a bavorských záchranářů se v pondělí 21. května potkají v areálu hraničního přechodu Rozvadov. Přivolaní budou k fiktivní hromadné dopravní nehodě s velkým počtem zraněných.

„Tématem tohoto cvičení všech složek IZS bude, že vlivem indispozice řidiče kamionu dojde k dopravní nehodě a poté zcela neovladatelný kolos vjede do pokojného shromáždění občanů, kde bude zhruba 250 osob, a dojde opravdu k masakru,“ přiblížil průběh chystaného cvičení mluvčí záchranné služby v Plzeňském kraji Martin Brejcha.

Pokojné shromáždění občanů ztvární 250 studentů zdravotnických škol. 15 z nich bude představovat usmrcené osoby, 30 bezprostředně ohrožené na životě, 25 těžce zraněné a další desítky studentů si zahrají lehce zraněné nebo lidi v šoku. K cvičnému neštěstí vyjedou záchranáři z Plzeňského, Středočeského a Jihočeského kraje.

„Za českou stranu se cvičení zúčastní všechny složky IZS a také další složky – například Celní správa. Na místě budou zasahovat vrtulníky Armády České republiky, bude tam vrtulník z Prahy, který zajišťuje Policie ČR, a přispěchají na pomoc i němečtí kolegové z ADAC,“ doplnil Martin Brejcha.

V akci budou i bavorští záchranáři

Kromě německého vrtulníku přijedou na pomoc zraněným i hasiči a dobrovolníci z Bavorska. „Bavorský červený kříž zajišťuje záchrannou službu, vyjíždí ke katastrofám a má řadu dalších úkolů. Do Rozvadova pošleme 30 zásahových vozů a stovku dobrovolníků, při cvičení se zapojí do různých úkolů, budou to řidiči sanitek, asistenti záchranářů, lékaři, budou dělat to, co bude potřeba,“ řekl mluvčí Bavorského červeného kříže v Tirschenreuthu Sven Lehner.

Podle mluvčího záchranné služby v Plzeňském kraji Martina Brejchy se rozsahem jedná o dosud největší cvičení v regionu. V minulosti už záchranáři z Plzeňského kraje cvičili zásahy u zřícených budov, při železniční i letecké nehodě nebo při úniku nebezpečných látek.

V pondělí 21. května bude v Německu státní svátek, kdy do země nesmí vjíždět kamiony. Ty proto zaplní všechny odstavné plochy u dálnice D5. Cvičení se proto odehraje na nevyužité ploše vedle dálničního odpočívadla. Rozvadov nezvolili organizátoři náhodou.

„Je to místo přímo a doslova na hranici. Takže čeští a němečtí záchranáři to tam budou mít stejně daleko. Cílem akce je vzájemná spolupráce,“ dodal mluvčí Martin Brejcha.

V případě vážné nehody nebo neštěstí jsou záchranáři připraveni pomoci

Každodenního chodu záchranné služby se cvičení podle Martina Brejchy nedotkne. V případě jakékoliv mimořádné události v den cvičení, mohou šéfové českých i bavorských záchranářů simulovaný zásah na hranicích okamžitě ukončit.

Cvičný zásah začne 21. května kolem 13. hodiny, poslední pacient by měl být z místa transportován o tři hodiny později. Mezinárodní cvičení je součástí příhraničního projektu GÜRD, který financuje Evropská unie.

autoři: lum , jik
Spustit audio