Chcete nakoupit zeleninu od farmářů? Připravte se na zdražení

4. říjen 2023 09:04, aktualizováno

Zelenina letos stojí víc než loni. Úrodu ovlivnilo suché a horké léto. Například cibule je málo po celé Evropě, v okolí Křimic na Plzeňsku se jí ale daří. Mají o ni a o další druhy zeleniny zájem zákazníci?

Cibule z Křimic

Lidé si letos za zeleninu připlatí. Podle srpnových dat Českého statistického úřadu výrazně podražila cibule. Průměrná spotřebitelská cena za kilo dosáhla 30 korun, což je o 12 korun víc než loni. Kilo hlávkového zelí je dražší o deset korun, stojí 34 korun. Úrodu ovlivnilo hlavně suché a horké léto.

Lidé z širokého okolí se právě teď sjíždějí pro cibuli do plzeňských Křimic, kde se jí dařilo díky výhodné poloze polí u řeky Mže. „Cibule je kvalitní a mnohem lépe usušená než loni,“ pochvaluje si farmář Martin Otásek. To, že se v Křimicích letos cibule objevila, je spíše výjimka, v Evropě je jí nedostatek. Co se týče ceny, farmář dle svých slov reagoval na situaci na trhu a také na prudké zdražení hnojiv. Kilo žluté cibule se v Křimicích prodává za 25 korun, červené za 30 korun. „Oproti minulosti jde o zdražení asi o pět korun. V každém případě je o ni stále velký zájem.“

Zájem je o cibuli i o krouhané zelí

Kromě cibule se podél řeky Mže pěstují i brambory a také zelenina pro Křimice typická – hlávkové zelí. To se odsud dodává mimo jiné do křimické zelárny Lobkowicz. „Úrodu zelí ovlivnily deště. Na jaře pršelo málo a naopak hodně pak v srpnu. Nyní má tedy zelí vysoký obsah vody, to znamená, že ho musíme velmi důkladně šlapat, abychom z něj přebytečnou vodu dostali,“ vysvětluje majitel zelárny Vladimír Lobkowicz. Zelí je letos zatím drobnější, to se ale může ještě změnit, hlávky někdy dorůstají až během podzimu.

Vladimír Lobkowicz

I v zelárně museli letos zdražit, podle Vladimíra Lobkowicze v reakci na zvyšování cen ze strany farmářů. Jeden kilogram krouhaného zelí teď stojí 26 korun, hlávkového 22 korun. Oproti loňsku se jedná o zdražení o dvě koruny. Přesto není nouze o zákazníky. „V posledních letech stoupá zájem o čerstvou krouhanku, každý si chce doma zkusit šlapat,“ prozrazuje Vladimír Lobkowicz s tím, že zelí se zde bude zpracovávat až do poloviny prosince.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio