Chcete objevit Ameriku? A zůstat v Plzni? Vypravte se tedy na Roudnou

30. duben 2019 06:40

Především pamětníci vzpomínají na osadu Amerika, která kdysi stávala u pramenů na Roudné. Její zkázu započalo americké bombardování a dokonala ji výstavba fakultní nemocnice.

Existuje několik verzí, proč se dnes už zaniklá plzeňská osada jmenovala Amerika. Každopádně se nacházela poblíž pramenů na Roudné. Místo se vrací alespoň do relaxačního života Plzeňanů a od víkendu se navíc honosí sochou od známého současného českého umělce – Kurta Gebauera.

Dlouho bylo tohle místo u pramenů zarostlé. „Od roku 2014 podporujeme aktivity Roudeňáků, kteří mají k tomuto místu vztah. Postupně začali toto místo rozvíjet, upravovat, čistit. Vzniklo posezení, pařezový stůl. A od loňského roku jsme začali pracovat na tom, abychom připomněli osadu Amerika, která tu kdysi bývala,“ říká lídr plzeňského spolku Pěstuj prostor Marek Sivák.

Proč Amerika? Jedna teorie říká, že kvůli odlehlosti místa vzhledem k ostatní zástavbě. Jiná odkazuje k jednomu z obyvatel osady, který byl prý navrátilec z Ameriky. Jistá jsou ale jen fakta o konci osady. „První ránu dostala na konci druhé světové války, kdy dostala zásah, paradoxně při bombardování Američany. Tehdy se také ztratil jeden z pramenů, ale část osady přežila. Definitivně zanikla na konci sedmdesátých let dvacátého století s rozšiřováním fakultní nemocnice,“ vypráví Sivák.

Plzeň má ve veřejném prostoru dílo významného sochaře Kurta Gebauera – v místě, kde stávala osada Amerika

Jednotlivá data spojená s místem si mohou zájemci přečíst na žulových deskách zapuštěných do země. Místo u pramenů je dnes upravené: stromy, rybníček, voda vytékající z upraveného Kunčina pramene, ohniště a posezení. A socha Kurta Gebauera. „Materiál jsme brali ze skladu města, kde jsou vyhozené obrubníky a podobně. A pak místní hospodský Svatopluk Čech sbírá materiál a měl rozebraný most. Tak z toho jsme složili pětimetrovou kamennou lavici, na které jsou takové tři štíty z dřevěných trámů. Je to recyklát,“ popisuje vznik svého díla Kurt Gebauer a chválí dobrovolníky, kteří mu při práci pomáhali: „Já jsem na práci s kamenem zvyklý celý život, ale oni se museli naučit co nejrychleji kamenické práce.“

Odhalení památníku na upomínku osady Amerika se neslo v sousedském duchu. Plzeňský pivovar věnoval dva sudy piva, místní napekli buchty a nazdobili chuťovky. Děti opékaly buřty a studenti pěli v džínách a s pivem v ruce operní árie. Nesměla chybět ani básnířka a mecenáška kultury, která se proslavila v Austrálii a nyní žije na své rodné Roudné: Hana Gerzanicová. Ta složila osadě Amerika báseň a při oslavě ji přednesla. Úvodní sloka zní: „Není to kontinent za mořem vzdálený. Jsou to jen domečky, každý z nich schoulený, tak jako kuřátka pod křídlem statku. Obrázky životů zůstaly na památku.“

Strašidelné pověsti od Pramenů Roudné

Společně se sochou Kurta Gebauera vznikla také ve spolupráci s Katedrou výtvarné výchovy a kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity speciální skládačka. Připomíná některé místní pověsti a legendy: o ohnivém drakovi, bílé paní, která střeží poklad u pramenů, nebo o pohřbených ruských vojácích. Skládačku ilustrovali studenti.

Úpravy roudenských pramenů budou pokračovat dále, místo je ovšem už dlouho k dispozici obyvatelům města k odpočinku. Najdete ho pod lochotínskou fakultní nemocnicí, okolo vede cyklostezka.

autor: Petra Kosová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio