Chcete se naučit správně posekat trávu kosou? Přijeďte na workshop do Dobřan

10. září 2020 11:35

Posekat trávu sekačkou nebo jako kdysi kosou? V Dobřanech na jižním Plzeňsku vás během dvoudenního workshopu 18. a 19. září naučí tu druhou variantu. Nejprve vše proberete teoreticky a potom samozřejmě i prakticky.

„Kosu je potřeba držet patou na zemi a půlkruhovým pohybem opisovat lehce oblouček, a pořád držet kosu na té hraně. Postoj musí být přirozený, asi tak jako když sjíždíte kopec na lyžích. Být narovnaný a lehce pérovat. Kosa musí jít obloučkem a ostřím trávu uříznout a ne sekat,“ popsal František Baloun, který bude zájemce správnou techniku i styl kosení učit.

Workshop „Kosení kosou“ se koná v Dobřanech 18. a 19. září. „První den se účastníci naučí, jak správně kosu držet, jak ji naklepat, nabrousit a dozví se teoretický základ kosení. Druhý den, tedy v sobotu, ještě za tmy a ranní rosy vyrazíme na dobřanskou louku a pokusíme se v terénu něco pokosit,“ popsala dobřanská zahradnice Milena Vladyková.

S kosou i bez kosy

Kdo má o workshop zájem, nemusí mít vlastní kosu ani brousek, vše potřebné mu podle Mileny Vladykové organizátoři kurzu zapůjčí. „Pokud ale kosu vlastníte, můžete si ji přinést v pátek, kdy si ji připravíte a naklepete, a když to stihnete, můžete to s ní v sobotu zkusit. Pokud ne, tak vám ji sekáči zapůjčí,“ doplnila zahradnice.

Zájemci se mohou hlásit buď osobně v Informačním středisku Dobřany nebo telefonem či emailem. Bližší informace a kontakty jsou na webových stránkách města Dobřany.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio