Cheb dá více peněz na úpravy hradu

Cheb dá letos na úpravy místního hradu sedm milionů korun. Vedení radnice totiž chce, aby do budoucna více ožil. Město si v loňském roce nechalo zpracovat podrobnou studii na zatraktivnění historické památky. Navrhuje hlavně postup při rekonstrukci hradu a jeho záchovné úpravy a kroky nutné ke zvýšení atraktivnosti objektu pro návštěvníky. Město zatím do hradu investovalo zhruba pět milionů korun ročně. V dalších letech by se měly prostředky pro hrad zvýšit asi na 15 milionů korun ročně.

Pokud zastupitelé studii schválí, měly by navrhované úpravy přijít v následujících letech až na 110 milionů korun. Zpracování studie přišlo na 440.000 korun. Podíl města byl jen 40.000 korun, zbytek byla dotace.

Věž chebské falce

Vedení chebské radnice počítá letos se zpřístupněním vyhlídkové trasy podél hradeb, dokončena bude také rekonstrukce hradní kaple a provedou se přípravy na vznik přírodní scény. Po dokončení oprav by se měl Chebský hrad stát přitažlivějším pro turisty. Kromě samotného historického odkazu by měl nabízet i kulturní pořady a více se začlenit mezi okolní historické památky města.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio