Chebská radnice už nechce tržnici v areálu Dragoun

23. březen 2005

Tržnice Dragoun v Chebu patří mezi nechvalně proslulá příhraniční centra. Obcím a městům sice tato tržiště přinášejí zisky z pronájmů, ovšem i za cenu prodeje pochybného a často nelegálního zboží. Radnice v Chebu teď uvažuje o tom, že by tržnici Dragoun v areálu bývalých kasáren postupně zcela zrušila. Protože ke konci letošního roku skončí nájemní smlouva se společností vietnamských vlastníků Lanzaro, radnice chce ještě do prázdnin vypsat výběrové řízení na jiné využití.

Starosta Chebu Jan Svoboda si nemyslí, že by bylo nejšťastnější, aby radnice udržovala tržnici v městském areálu i do budoucna. Podle něj se tak město dostává do role, že získává nájemné z pronájmu prostor, kde se prodávají plagiáty i jinak porušují zákony. Ideálním řešením by bylo, získat investora, který by v areálu vybudoval obchodní centrum některého z obchodních řetězců, což by pomohlo udržet zájem zákazníků o místo. Podle starosty už se předběžné nabídky na radnici objevily.

Logo

Opakované kontroly celníků prakticky vždy objevují porušování zákona. O postupu kontrolních orgánů dokonce jednal se starostou města tajemník vietnamského velvyslanectví. Požádal starostu, aby svou autoritou prosadil spravedlnost. Vietnamští obchodníci se totiž domnívají, že celníci zabavují zboží nad rámec zákona. "To ale musí rozhodnout soud, ne starosta města," dodal Svoboda.

Zatím nejsou stanoveny podmínky připravovaného výběrového řízení. Není tedy ani vyloučeno, že radnice bude nabízet Dragoun i po částech, ale nakonec by tato forma mohla být průchodnější než snaha předat celý areál jedinému investorovi. Radnice ale už počítá s úpravami areálu tak, aby byl průjezdný a otevřený a stal se integrovanou součástí města.

Logo
autor: zdt
Spustit audio