Chodov převezme kostel od církve

26. srpen 2005

Chodovská radnice zřejmě získá do svého vlastnictví Kostel svatého Vavřince v centru Chodova zřejmě získá do svého vlastnictví město. Majitel objektu - plzeňské biskupství - totiž na údržbu církevní stavby nemá peníze a nabídlo chodovské radnici bezúplatný převod. Kostel je dlouhodobě málo využívaný a nutně potřebuje opravu. Potřebných 15 milionů církev nemá a město zase nechce investovat do objektu který není jeho majetkem.

O převzetí církevní stavby rozhodnou zastupitelé možná už letos, aby městský rozpočet pro příští rok mohl počítat s úvodními investicemi do celkové rekonstrukce. Podle předběžných podmínek by kostel měl zůstat k dispozici církvi k bohoslužbám. Kostel by také nemělo město použít jako zástavu u bank.Radnice s dominantou Chodova ovšem počítá i s jejím využitím pro výstavy, koncerty a další kulturní a společenské akce.

Logo

Kostel chce město ve spolupráci s plzeňským biskupstvím opravit už několik let. Hlavně střecha nutně rekonstrukci potřebuje. Podle projektu by ale jen záchranné práce stály asi 15 milionů korun, které zastupitelstvo nechtělo do cizího majetku investovat. Chodov si letos kostel od církve pronajal na 20 let a požádal o dotaci ze Společného regionálního rozvojového programu Evropské unie. Se žádostí neuspěl, proto se město pro příští rok chystá do městského rozpočtu začlenit pět milionů korun na první část oprav.

autor: zdt
Spustit audio