Chodský zpěvák a heligonkář Josef Kupilík („Dvorák“) ze Spáňova oslavil šedesátku

29. červenec 2016

Někdejší sólový zpěvák a tanečník Chodského souboru Mrákov, muzikant a hráč na nejrůznější lidové nástroje Josef Kupilík (po chalupě „Dvorák“) ze Spáňova oslavil významné životní jubileum. Chodské písničky ho provázejí od malička.

Josef Kupilík se narodil 20. června roku 1956 v Domažlicích jako druhorozený syn ze tří dětí v muzikantské rodině ze Spáňova. Jeho otec i matka pracovali celý život v zemědělském družstvu a oba byli výteční zpěváci. Po chalupě se u nich ve Spáňově říkalo „U Dvorů“, a tak taky Pepíkovi nikdo neřekne jinak než „Dvorák“.

Jako malý chlapec chodíval Pepík do domažlické hudebky k tehdejšímu řediteli Tomalovi „do houslí“. Houslí zakrátko nechal, ale doma si vytáhl z půdy heligonku a coby samouk se na ní začal učit. Dnes patří mezi nejlepší chodské heligonkáře. Vzpomíná, že když jako děti jezdili s rodinou na výlety, celou cestu v autě zpívali chodské písničky a to dokonce několikahlasně.

Ty mrákovcký chlapsí….

Josef Kupilík v mládí hrával s kamarády v country kapele Formani na kontrabas. Osudným se mu pro jeho další uměleckou kariéru stal rok 1971, kdy nastoupil do Chodského souboru Mrákov. Nejprve jako tanečník, potom hrál s nově založenou dudáckou muzikou na kontrabas a nakonec byl až do roku 2001 sólovým zpěvákem souboru. K tomu vystupoval s dudáckou muzikou a hrál na staré lidové nástroje jako vozembouch, cep nebo fanfrnoch.

V roce 2001 Josef Kupilík ukončil své účinkování s mrákovským souborem a dudáckou muzikou a vystupuje už především s chodskými dechovkami nebo plzeňskými heligonkáři. Pro řadu posluchačů však stále zůstává jako jeden s nejlepších interpretů chodských dudáckých písniček. K jeho narozeninám mu přejeme, aby mu ještě dlouho sloužil jeho pevný baryton a aby ještě dlouho rozdával radost svými písněmi i svým příznačným ostrovtipem, kterým nikdy nešetří své okolí.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.