Chopinův festival v Mariánských Lázních je svátkem zejména klavíristů

Hudební svátek - 46. ročník Mezinárodního Chopinova festivalu - se koná od 20. do 27. srpna v Mariánských Lázních. Tři programy budou orchestrální, dalšími jsou recitály klavíristů, kteří se dílům romantického skladatele Fryderyka Chopina věnují. Matiné bude patřit mládežnickému dixielandu a nokturno na zámku v Kynžvartu houslistovi Václavu Hudečkovi. Hvězdou festivalu bude rusko-britský klavírista Dmitrij Alexejev.

Dmitrij Alexejev vystoupí jak při úvodním večeru se Západočeským symfonickým orchestrem, tak 22. srpna v sólovém programu. Po třech letech se vrací do Mariánských Lázní populární italské klavírní duo bratří Gemmitiových, představí se interpreti jako Ragna Schirmerová, Natalia Šavoščanik, Baláš Šokolaj a také český klavírista Ivan Klánský, ředitel společnosti Fryderyka Chopina. A jako každý rok se na festivalu představí mladý a nadějný český klavírista. Letos jím bude Jakub Uhlík.

Fryderyk Chopin

V rámci festivalu jsou naplánovány také doprovodné akce. V Mariánských Lázních je možné shlédnout dvě výstavy, které jsou spojeny se jménem Fryderyka Chopina. Expozice nazvaná Chopin v západočeských lázních, jejímž autorem je akademický malíř Osvald Klapper je k vidění v městském divadle už od 1.srpna. Druhá je výstava malířky a grafičky Bohunky Waageová, která také v letošním roce zpracovala propagační a výtvarnou stránku festivalu v mariánsko-lázeňském hotelu Bohemia. Vernisáž je 20.srpna. V plánu je rovněž druhý ročník golfového turnaje Chopin Cup a ve spolupráci s manželkou Karla Zicha se uskuteční tenisový Memoriál Karla Zicha. V Mariánských Lázních je možné navštívit také památník Fryderyka Chopina.

klavír

Festival pořádá česká Společnost Fryderyka Chopina, jedna ze čtyř desítek existujících po celém světě. Vznikla v roce 1959. Polsko-francouzský romantický skladatel navštívil Čechy čtyřikrát. Traduje se, že pobyty v západočeských lázních mu přinesly šťastné chvíle.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio