Chráněné bydlení pomáhá lidem s handicapem

V Dýšině na Plzeňsku vzniklo první chráněné bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Byt pro pět mužů je umístěn v Domě s pečovatelskou službou. Obyvatelé bytu získají možnost být samostatní a nezávislí na rodině. Naučí se pod dohledem terapeuta různé praktické a sociální dovednosti a po odchodu by měli být schopni žít sami v běžných podmínkách.

Jak řekl Martin Fojtíček, šéf sdružení Ledovec, terapeut klienty podporuje ve zvládání dovedností spojených s bydlením i s dalšími oblastmi života, jako je práce, volný čas, vztahy, zdraví. Do chráněného bydlení mohou vstoupit pouze na základě doporučení Poradenského centra Ledovec a na základě doporučení ambulantního psychiatra. Doplnil ještě, že byt je plně vybaven. Klienti si sami hradí nájemné. Terapeut či asistent s nimi pracuje každý den od pondělí do pátku.

Úklid

Chráněný byt v Dýšině vznikl z iniciativy Sdružení Ledovec a Nadace Bona Praha ve spolupráci s obcí. Zatím je první v kraji. Dalším plánem sdružení je mimo jiné vybudovat chráněné bydlení pro ženy.

Sdružení Ledovec je nezisková organizace. Už pět let poskytuje v plzeňském regionu služby psychosociální rehabilitace. Nabízí lidem s duševním onemocněním nebo mentálním handicapem z plzeňského regionu podporu při udržování a zlepšování kvality jejich života.

vaření a pečení

Nadace Bona vznikla v roce 1992 pro rozvíjení socioterapeutických programů a alternativních metod péče o duševně nemocné. Zabývá se kompletní problematikou a pomocí v oblasti duševně handicapovaných v rámci projektu Psychosociální síť.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio