Čím dál důležitější součástí záchranného systému jsou first respondeři, v Plzeňském kraji jich přibývá

19. únor 2024 16:05

V Plzeňském kraji přibývá „first responderů“. Jde o lidi, které zdravotnická záchranná služba proškolí, aby mohli v případě potřeby poskytnout první pomoc.

Když se někomu náhle zastaví srdce, jde o minuty. Než na místo dorazí zdravotnická záchranná služba, mohou pomoct takzvaní first respondeři. Jde o vyškolené lidi, kteří se nacházejí poblíž a jsou ochotni přijet. Podle Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky v naší zemi funguje několik tisíc first responderů hlavně z řad integrovaného záchranného systému a jejich počet roste. Plzeňský kraj ovšem jako jeden z mála zapojuje mezi first respondery i veřejnost.

First responderem z řad veřejnosti je třeba pan Jakub. „Civilním povoláním jsem elektrikář, first responderem jsem čtyři roky. Mám aplikaci, která mě informuje v případě, že se v okruhu 15 kilometrů od mé pozice stane nějaká událost. Někdy nepřijde žádná výzva dva měsíce, jindy jich dorazí několik denně,“ popisuje.

Zájem roste

V Plzeňském kraji se od roku 2019 podařilo na first respondery vyškolit 920 členů integrovaného záchranného systému a 238 dobrovolníků. „Lidé z řad veřejnosti jsou nadšenci pro záchranný systém, kteří běžně vykonávají všechna možná povolání,“ říká tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. „V roce 2023 zasahovali first respondeři u 135 událostí. V 51 případech byli na místě úplně první a v 15 případech se povedlo obnovit životní funkce postiženého.“

Zájem ze strany dobrovolníků o vykonávání této služby roste. Povedlo se oslovit i lidi z lokalit, kde je menší osídlení. Dle Márie Svobodové pomoc vyškoleného člověka může zvýšit šanci na život. „Rychlý zásah, třeba ve formě masáže lidem, kteří ztratí náhle vědomí a zastaví se jim srdce, může mít obrovský efekt.“ 

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio