Císařské lázně chystají otevření unikátní expozice zaměřené na balneologii

22. únor 2024

Císařské lázně jsou překrásná pseudorenesanční budova v samotném srdci Karlových Varů. Stavět se začala v roce 1893, zhruba sto let byla využívaná k lázeňství a od roku 1994 byla uzavřená a chátrala. V loňském roce byl tento multifunkční prostor ale opět otevřen veřejnosti.

„Je to nádherná budova, která je multifunkční v této době. Je využívána pro koncerty, eventy, konference. Je to krásné místo k setkávání, vzdělávání i zamyšlení se,“ říká nová ředitelka Císařských Lázní Věra Simeth.

Čtěte také

Budova je pro veřejnost otevřená denně. Nabízí komentované i hrané prohlídky několika okruhů, o které je obrovský zájem. „Od dubna bychom chtěli prostor ještě více otevřít. Návštěvníci budou mít možnost projít si budovu tak, jak se jim bude líbit,“ dodala Simeth.

V letošním roce Císařské lázně oslaví 129 let. Otevřít by se v nich měla muzejní expozice. „V květnu se zahájením sezony by měla být otevřena. Expozice s názvem Tři světy je soustředěná na historii lázeňství. Na co se můžete těšit, je i videomapping, který se bude nacházet uvnitř budovy přímo v atrium,“ řekla Simeth. Podle ní by se mělo jednat o jedinečnou výstavu týkající se balneologie na území Česka.

Jaké akce se budou v historické budově letos konat? Co všechno Císařské lázně čeká? A jak to vypadá s Rašelinovým pavilonem? I to si poslechněte v rozhovoru s Věrou Simeth. 

Spustit audio