ČNB vydala pamětní mince, v Plzni se na ně stojí fronty

31. leden 2019 09:00

Až tři hodiny čekali lidé v mrazu před pobočkou České národní banky v Plzni kvůli výměně pamětních dvacetikorun. 

Velký zájem lidí vzbudila v Plzni nová série pamětních  dvacetikorun, ty připomínají 100. výročí zavedení československé měny a Česká národní banka je začala měnit včera. „Tři mince s nominální hodnotou 20 Kč nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila,“ uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

„Vedle těchto příležitostných dvacetikorun, které navazují na úspěšnou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika, je emitována také oběžná bankovka o nominální hodnotě 100 Kč, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny,“ dodala Fišerová. Příležitostné mince a bankovky vydává ČNB v omezeném množství 200 tisíc kusů od každého motivu. Nedají se objednat ani zaslat, možná je pouze výměna za jiné české mince a bankovky na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. 

Před plzeňským pracovištěm banky stály v mrazu stovky lidí i několik hodin.  „Já tu čekám tři hodiny, přiměřeně jsme se oblékla, protože je zima,“ řekla paní Eva. Někteří lidé při čekání popíjeli teplý čaj z termosky a svačili. Další si povídali nebo poslouchali hudbu. Pan Pavel si přinesl vlastní židli. „Jsem invalida, bolí mě noha, ale když se sedí, tak je zase zima, tak to střídám,“ popsal a dodal, že mince sbírá už 15 let. Proto si nenechal ujít ani tuto jedinečnou příležitost a raději si vystál frontu. Výměna pamětních mincí a bankovek bude pokračovat i v dalších dnech do vyčerpání zásob.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová