Co se zbytky piškotového těsta nebo jak na křupavou kůrčičku? Babské rady přináší tipy na pečení
Jestli rádi pečete, následující tipy vám v kuchyni určitě přijdou vhod. Připomeneme užitečné drobnosti, které vaše mistrovství v kuchyni podtrhnou.
Upečený dort nechte po vyjmutí z trouby ve formě téměř úplně vychladnout, zabráníte tak poklesnutí těsta. Dort bude chutnější, pokud rozkrojené pláty pokapete ovocnou šťávou, rumem, likérem nebo silným čajem.
Pokud máte zbytky piškotového těsta, využít je můžete následovně: těsto nakrájíte, pokapete rumem a přidáte pomleté ořechy, moučkový cukr, ovocný sirup, marmeládu a kousek másla. Dobře promícháte a vytvoříte nepečené kuličky, které na závěr namočíte do čokolády.
Když už jsme u pečení, máme pro vás i radu na perfektně křupavou kůrčičku u pečeného kuřete. Tu získáte tak, že těsně před koncem pečení maso přelijete ledovou slanou vodou nebo pivem.
A pokud se vám při čarování v kuchyni připálí hrnec nebo pánev, vyčistíte je snadno – když v nich nahřejete colový nápoj.
Zdokonalte svoje dovednosti při pečení
- Pokud pečete koláč s čerstvým ovocem, použijte vyšší plech nebo do trouby pod plech dejte alobal, z kterého vytvarujete misku, aby zachytila případnou šťávu z ovoce.
- Jemnější chuť litých buchet na plech získáte, když je hned po upečení přelijete několika lžícemi smetany nebo rozpuštěným máslem.
- Chcete-li docílit, aby jablečný koláč po upečení výrazně voněl, namočte plátky jablek předem do bílého vína nebo jablečného džusu.
- Pokud máte v koláčcích rádi rozinky máčené v rumu, zkuste je raději naložit do ovocného likéru (nejlépe s višňovou nebo třešňovou příchutí).
Související
-
Neviditelná zdravotní rizika při pečení. Silikonové formy v testech pohořely
Když vám silikonová forma spadne na nohu, přežijete to patrně bez újmy. Zdravotní rizika, která s sebou tento materiál může nést, číhají jinde.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
Chyby při pečení lineckého cukroví odhalil Josef Maršálek
K nejčastějším chybám při přípravě jakéhokoliv křehkého těsta, kam patří i linecké těsto, patří míchání těsta s vejci nebo mlékem hned na začátku. Tím dojde k tzv. spaření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.