Čokoládu posypanou zlatem nebo fialkami i další speciality nabízí festival v Plzni

23. únor 2014

Desítky druhů čokolády, čokoládových cukrovinek a specialit nabízí Festival čokolády v Plzni. V nabídce jsou pralinky, čokoládové špízy, vafle, palačinky, ale také čokoládové likéry nebo pivo. Velmi netradiční je pak čokoláda posypaná zlatem nebo fialkami.

Součástí festivalu je i výstava bezmála šesti stovek obalů čokolád z celého světa a také kulinářská show, kdy šéfkuchaři předvádí nápadité recepty s čokoládou, jako například plzeňský šéfkuchař Jiří Prokeš.

„Předváděli jsme třeba hovězí steak s čokoládovou omáčkou, k tomu byly restované gnocchi. Pak děláme čokoládovou pěnu s mátou a koňakem nebo klasické chilli con carne,“ vyjmenovává šéfkuchař.

Čokoláda do kuchyně patří především ve světě. „Je to vyzkoušené. Postavená je na tom mexická či španělská kuchyně. Jen u nás máme klasickou svíčkovou a neumíme si to až tolik představit,“


Kde se vzala čokoláda?
První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl v 16. století do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Nejprve se používala jako nápoj, později se začala vyrábět čokoláda dnešního typu.

Klasická mléčná čokoláda na festivalu příliš neletí, lidé mají zájem o speciality.

„ Myslím, že největší zájem je o hořké pravé čokolády. Dále o čokolády bez cukru nebo naopak slaná. Jako vždycky trvá prodejní rekordy čokoláda s chilli,“ říká jeden z prodávajících Karel Dach.

Festival čokolády můžete v nákupním centru v Plzni Černicích navštívit ještě dnes od 10ti do 18ti hodin.

autor: čer
Spustit audio