Čtvrteční Noční linka: Zimní radovánky

12. leden 2023

Jak vzpomínáte na své dětství v zimním období? Měli jste radost, když napadl sníh? Koulovali jste se, stavěli jste sněhuláky? Co jste dělali nejčastěji - sáňkovali, lyžovali, bruslili nebo úplně něco jiného? Jaké jste měli zimní vybavení? Kde jste například bruslili? Už byly zimní stadiony nebo bylo vaším "hřištěm" zamrzlé jezero nebo rybník? Jaké máte vzpomínky na společné zážitky ze zimních sportů? Seznámili jste se při nich s někým zajímavým? Případně s budoucím partnerem?

Zima je jedno ze čtyř ročních období mezi podzimem a jarem střídajících se v mírných a polárních oblastech. Na severní polokouli nastává zima v době, kdy je na jižní polokouli léto, a obráceně. Astronomická zima začíná o zimním slunovratu, kdy je nejdelší noc a nejkratší den. Je obdobím s nejnižšími teplotami. Ve spojení se zimními sporty bereme zimu úplně jinak, slouží nám k zimnímu sportování a radovánkám, například ze sněhové nadílky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.